Pyszna sałatka o niebanalnej nazwie i smaku. Ta sałatka to tylko dar niebios dla tych, którzy są zmęczeni ziemniakami w sałatkach. Sałatka jest świeża, jasna i soczysta. Dla różnorodności świątecznego stołu - jedna z najlepszych opcji.
Składniki
ryż: 80 gram
konserwowany różowy łosoś: 245 gram
ogórki: 2 szt
cebula: 1 szt
marchew: 1 szt
koper: 25 gram
sałata: 5 szt
cytryny: 0.5 szt
majonez: 3 stołowe łyżki
sól: do smaku
olej roślinny: 1 stołowa łyżka
mielony czarny pieprz: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj wskazane składniki. Średnie warzywa. Potrzebujesz soku z cytryny. Ryż zagotować i ostudzić; ryż gotowany na parze nadaje się do sałatek. Różowy łosoś konserwowany w oleju. Przygotuj danie sałatkowe. Do podania potrawy potrzebne będą liście sałaty, dlatego należy wybrać mocne, świeże liście. Marchewki (obrane i starte na grubej tarce) należy smażyć na oleju, dopiero po kilku minutach gotowania, a następnie ostudzić.
2. Cebulę obrać, pokroić w pół pierścienie. Przełożyć do miski i zalać sokiem z cytryny i pieprzem. Cebulę pozostawić na kilka minut do marynowania. Umyj ogórki i pokrój w paski. Pokrojone ogórki wymieszać z posiekanym koprem.
3. Umyte i wysuszone liście sałaty ułóż na wybranym naczyniu. Liście należy układać pojedynczo, aby sałatkę wygodnie podawać z liśćmi. Ugotowany ryż wymieszać z majonezem i wyłożyć pierwszą warstwę na liście sałaty. Jeśli ryż nie był solony podczas gotowania, to do smaku należy go posolić.
4. Ostrożnie otwórz słoik z różowym łososiem w puszce, nie spuszczaj płynu. Zetrzyj rybę z sokiem widelcem. Na wierzch ryżu ułóż różowego łososia w drugiej warstwie, posmaruj odrobiną majonezu.
5. Cebulę włożyć do trzeciej warstwy sałatki, odcedzić sok. Rozłóż trochę majonezu na tej warstwie.
6. W kolejną warstwę ułóż usmażone marchewki, spuść z nich nadmiar oleju. Rozłóż majonez na warstwie marchwi. Możesz również dodać do smaku sól i pieprz.
7. Na ostatnią warstwę ułożyć ogórki pokrojone w paski wymieszać z posiekanym koprem. Nie trzeba solić ogórków, trzeba je posolić tuż przed podaniem, aby nie dawały soku.
8. Przed podaniem schłodź sałatkę przez co najmniej godzinę w lodówce. Sałatka może być podawana jako samodzielne danie lub jako jedna z przystawek do obiadu lub kolacji. Sałatkę podawaj jak ciasto, dzieląc na segmenty i układając na talerzu razem z liśćmi sałaty. Smacznego !