Norweska sałatka "Roman" z ryżem i łososiem

2020-09-28 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Norweska sałatka "Roman" z ryżem i łososiem
Pyszna sałatka o niebanalnej nazwie i smaku. Ta sałatka to tylko dar niebios dla tych, którzy są zmęczeni ziemniakami w sałatkach. Sałatka jest świeża, jasna i soczysta. Dla różnorodności świątecznego stołu - jedna z najlepszych opcji.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • ryż: 80 gram
    • konserwowany różowy łosoś: 245 gram
    • ogórki: 2 szt
    • cebula: 1 szt
    • marchew: 1 szt
    • koper: 25 gram
    • sałata: 5 szt
    • cytryny: 0.5 szt
    • majonez: 3 stołowe łyżki
    • sól: do smaku
    • olej roślinny: 1 stołowa łyżka 
    • mielony czarny pieprz: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wskazane składniki. Średnie warzywa. Potrzebujesz soku z cytryny. Ryż zagotować i ostudzić; ryż gotowany na parze nadaje się do sałatek. Różowy łosoś konserwowany w oleju. Przygotuj danie sałatkowe. Do podania potrawy potrzebne będą liście sałaty, dlatego należy wybrać mocne, świeże liście. Marchewki (obrane i starte na grubej tarce) należy smażyć na oleju, dopiero po kilku minutach gotowania, a następnie ostudzić.
  2. składniki na norweską sałatkę roman
  3. 2. Cebulę obrać, pokroić w pół pierścienie. Przełożyć do miski i zalać sokiem z cytryny i pieprzem. Cebulę pozostawić na kilka minut do marynowania. Umyj ogórki i pokrój w paski. Pokrojone ogórki wymieszać z posiekanym koprem.
  4. kroimy cebulę i ogórek
    Reklama
  5. 3. Umyte i wysuszone liście sałaty ułóż na wybranym naczyniu. Liście należy układać pojedynczo, aby sałatkę wygodnie podawać z liśćmi. Ugotowany ryż wymieszać z majonezem i wyłożyć pierwszą warstwę na liście sałaty. Jeśli ryż nie był solony podczas gotowania, to do smaku należy go posolić.
  6. układamy liście sałaty i wykładamy ryż
  7. 4. Ostrożnie otwórz słoik z różowym łososiem w puszce, nie spuszczaj płynu. Zetrzyj rybę z sokiem widelcem. Na wierzch ryżu ułóż różowego łososia w drugiej warstwie, posmaruj odrobiną majonezu.
  8. wykładamy konserwowy różowy łosoś
  9. 5. Cebulę włożyć do trzeciej warstwy sałatki, odcedzić sok. Rozłóż trochę majonezu na tej warstwie.
  10. wkładamy cebulę
  11. 6. W kolejną warstwę ułóż usmażone marchewki, spuść z nich nadmiar oleju. Rozłóż majonez na warstwie marchwi. Możesz również dodać do smaku sól i pieprz.
  12. układamy majonez i dodajemy przyprawy i majonez
  13. 7. Na ostatnią warstwę ułożyć ogórki pokrojone w paski wymieszać z posiekanym koprem. Nie trzeba solić ogórków, trzeba je posolić tuż przed podaniem, aby nie dawały soku.
  14. układamy ogórek
  15. 8. Przed podaniem schłodź sałatkę przez co najmniej godzinę w lodówce. Sałatka może być podawana jako samodzielne danie lub jako jedna z przystawek do obiadu lub kolacji. Sałatkę podawaj jak ciasto, dzieląc na segmenty i układając na talerzu razem z liśćmi sałaty. Smacznego !
Norweska sałatka "Roman" z ryżem i łososiem
Norweska sałatka "Roman" z ryżem i łososiem
Norweska sałatka "Roman" z ryżem i łososiem
Sałatka z tuńczykiem i orzechami włoskimi
(1)
Sałatka Kani - pyszna sałatka krabowa w innej odsłonie
(1)
Bakłażan po koreańsku
(1)
Letnia Sałatka Wakacyjna z pomidorami, ogórkami, truskawkami i porzeczkami
(1)
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
(1)