Zapiekana botwinka z kaszą gryczaną i ziołami

2022-07-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Zapiekana botwinka z kaszą gryczaną i ziołami
Obowiązkowe danie dla wielbicieli botwinki. Jedno z moich ulubionych połączeń - z kaszą gryczaną, ziołami, czosnkiem niedźwiedzim i jajkami. Całość wymieszana i wstawiona do pieca na pół godziny tworzy wspaniałą całość. Polecam!

Składniki

    • 1 szklanka kaszy gryczanej (u mnie niepalona)
    • 3 jajka
    • 50 g masła + do wysmarowania formy
    • 1 bardzo duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze
    • 1 pęczek koperku
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 3 łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego (kupiłam w Bieszczadach; można zastąpić 3 siekanymi ząbkami czosnku)
    • 2 łyżki mielonych migdałów lub siemienia lnianego (do posypania formy)
    • sól do smaku
    • do dekoracji: świeże zioła

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Kaszę ugotuj o 5 minut krócej niź podaje instrukcja na opakowaniu.
  2. 2. Sklaruj masło (rozpuść na wolnym ogniu, zdejmij pianę, która wytworzy się podczas podgrzewania).
  3. 3. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  4. 4. Posiekaj botwinkę razem z buraczkami oraz zioła. Wrzuć na masło buraczki i smaż około minuty, następnie dodaj botwinkę smaż kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj resztę posiekanych ziół, pesto z czosnku niedźwiedziego, ugotowaną kaszę i roztrzepane jajka; przypraw do smaku.
  5. 5. Formę do tarty nasmaruj masłem i obtocz tym co masz pod ręką - mielonymi orzechami, siemieniem lnianym lub, w najgorszym wypadku, bułką tartą.
  6. 6. Formę do tarty nasmaruj masłem i obtocz tym co masz pod ręką - mielonymi orzechami, siemieniem lnianym lub, w najgorszym wypadku, bułką tartą. Smacznego!
Zapiekana botwinka z kaszą gryczaną i ziołami
Zapiekana botwinka z kaszą gryczaną i ziołami
Bakłażan - eggplant parmigiana
(0)
Fit sałatka z pieczonej dyni
(1)
Zupa fasolowa z ziemniakami
(1)
Makaron ryżowy z cukinią
(2)
Kolorowy ryż z warzywami i tofu
(1)
Kuskus z warzywami
(1)