Wszyscy Państwo zapewne dobrze wiedzą, czym jest mostek wołowy. Jest to mięso z piersi byka - między przednimi nogami a łopatkami. Zwykle jest sprzedawany bez napierśnika. Jest to naprawdę wyjątkowy w smaku kotlet wołowy. Wspomniałem już, że im twardszy mięsień, tym więcej smaku, a jeśli jest w nim również trochę tłuszczu, mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Brisket to właśnie takie mięso - jędrne, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, z niewielką ilością tłuszczu, dzięki czemu jest soczyste. Jest to, oczywiście, dość. Nie wystarczy podsmażyć szponder przez kilka minut na patelni, jak to się zwykle robi z polędwicą. Jeśli jednak będzie duszony, będzie o wiele smaczniejszy niż najdelikatniejszy stek z polędwicy.
Samo danie jest bardzo proste i tradycyjne. Jest to długo duszony kawałek wołowiny z dużą ilością cebuli, ale można doprawić warzywa, dodając oprócz marchwi buraki i/lub ziemniaki. Zamiast wywaru wołowego można użyć ciemnego piwa i dusić mięso w piwie. Krótko mówiąc, pełna swoboda dla Państwa wyobraźni. A teraz przepis!
Answering to comment