Duszony mostek wołowy

2022-12-20 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Duszony mostek wołowy
Wszyscy Państwo zapewne dobrze wiedzą, czym jest mostek wołowy. Jest to mięso z piersi byka - między przednimi nogami a łopatkami. Zwykle jest sprzedawany bez napierśnika. Jest to naprawdę wyjątkowy w smaku kotlet wołowy. Wspomniałem już, że im twardszy mięsień, tym więcej smaku, a jeśli jest w nim również trochę tłuszczu, mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Brisket to właśnie takie mięso - jędrne, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, z niewielką ilością tłuszczu, dzięki czemu jest soczyste. Jest to, oczywiście, dość. Nie wystarczy podsmażyć szponder przez kilka minut na patelni, jak to się zwykle robi z polędwicą. Jeśli jednak będzie duszony, będzie o wiele smaczniejszy niż najdelikatniejszy stek z polędwicy.

Samo danie jest bardzo proste i tradycyjne. Jest to długo duszony kawałek wołowiny z dużą ilością cebuli, ale można doprawić warzywa, dodając oprócz marchwi buraki i/lub ziemniaki. Zamiast wywaru wołowego można użyć ciemnego piwa i dusić mięso w piwie. Krótko mówiąc, pełna swoboda dla Państwa wyobraźni. A teraz przepis!

Składniki

    • Szponder wołowy: ~1 kg
    • cebula: 4
    • czosnek: 4-5 ząbków
    • marchewki: 3
    • Bulion wołowy: ~400 mililitrów
    • liście laurowe
    • Tymianek
    • Rozmaryn

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Szponder wołowy będzie prawdopodobnie miał trochę tłuszczu, ale my się go nie boimy. Odcinamy bardzo duże i największe, ponieważ nie rozpływają się w gulaszu, ale cieńszy tłuszcz będzie się topił. Usuwamy również wszystkie grubsze pędy, jeśli takie są.
  2. 2. Od razu zauważamy, jak przebiegają włókna mięśniowe i pamiętamy, że podczas gotowania mięsa należy koniecznie przeciąć te włókna.
  3. 3. Odsączyć mięso, posypać solą i pieprzem. Umieścić mięso w garnku, w którym będzie później duszone.
  4. 4. Posiekać cebulę.
  5. 5. Smażyć mięso z jednej strony przez około 2-3 minuty (lub do ładnego zarumienienia) i to samo z drugiej strony.
  6. 6. Upieczony kawałek mięsa położyć na talerzu i w tym samym garnku umieścić cebulę pokrojoną w krążki lub półpierścienie. W razie potrzeby dodać więcej oleju. Smażyć cebulę, aż będzie żółta i miękka, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez około 2-3 minuty.
  7. 7. Rozłożyć podsmażoną cebulę na brzegach garnka i położyć mięso na środku garnka.
  8. 8. Wlać bulion, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia.
  9. 9. Po zagotowaniu, przykryć garnek pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Mięso będzie się tam teraz gotować przez około 4 godziny. Co około godzinę przewracać mięso, a po trzech godzinach gotowania dodać pokrojoną w plasterki marchew.
  10. 10. Po 4 godzinach mięso jest bardzo miękkie i powinno rozpadać się przy dotknięciu widelcem.
  11. 11. Wyjąć mięso, przykryć folią i trzymać w cieple. Wyjąć z garnka marchewki i część cebuli, wyrzucić liście laurowe i za pomocą blendera przetrzeć pozostałą cebulę i to, co zostało po duszeniu mięsa (bulion, tłuszcz, kawałki mięsa) - to będzie sos.
  12. 12. Teraz można kroić mięso (w poprzek włókien mięśniowych!).
  13. 13. Podawać z duszoną marchewką, cebulą, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i ciemnym piwem. Smacznego!
Pieczeń wołowa z czosnkiem
(1)
Wołowina po chińsku: stir-fry z wołowiną i warzywami oraz sosem teriyaki
(1)
Gulasz z szynki z papryką
(1)
Kotlety z wołowiny
(1)
Burgery w stylu orientalnym z mieloną wołowiną
(1)