Pieczona wątroba wołowa z jabłkami i cebulą

2023-05-01 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pieczona wątroba wołowa z jabłkami i cebulą
Wiele osób boi się jeść wątrobę wołową, ponieważ twierdzą, że jest niesmaczna. Jednak jest to tylko uprzedzenie. Najważniejsze to nauczyć się je prawidłowo przyrządzać, a wtedy będą smakować po prostu wspaniale. Tym razem moja wersja pieczonej wątroby wołowej z jabłkami i cebulą. Koniecznie spróbujcie, jestem absolutnie pewna, że ją pokochacie i będziecie chcieli mieć ją na obiad lub kolację znacznie częściej! ;) 

Składniki

    • wątroba jagnięca: 800 gramów
    • cebula: 4
    • mleko: 60 gramów
    • mleko: 300 mililitrów
    • olej
    • sól
    • zmielony czarny pieprz
    • pietruszka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw obieramy cebulę i kroimy ją w krążki lub półpierścienie.
  2. 2. Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
  3. 3. Wątrobę wołową umyć, usunąć błony i pokroić w grubsze plastry po około 200 gramów.
  4. 4. Umieścić w misce, przykryć mlekiem i odstawić na około 1,5-2 godziny.
  5. 5. Następnie odsączamy kawałki wątroby wołowej, obtaczamy je w mące, posypujemy solą i pieprzem i smażymy w mieszance oleju i masła przez około 3-5 minut z każdej strony.
  6. 6. Na innej patelni podsmażamy cebulę, aż nabierze pięknego, złotego koloru.
  7. 7. Na maśle podsmażyć plastry jabłek, ciągle mieszając.
  8. 8. Na talerzu ułożyć cebulę, część usmażonych jabłek, wątrobę wołową, a na wierzchu kawałki jabłek.
  9. 9. Wątróbkę wołową z jabłkami udekorować natką pietruszki i podawać do stołu. Smacznego!
Duszony mostek wołowy
(2)
Pulpety w sosie śmietanowo-serowym
(1)
Wątroba wołowa wschodnia
(17)
Zupa Ramen - z wołowiną i pszennym makaronem
(1)
Stek wołowy Tatar - Stek tatarski
(1)
Klasyczny cheeseburger
(1)
Pyszny turecki kebab
(1)
Wołowina po chińsku: stir-fry z wołowiną i warzywami oraz sosem teriyaki
(1)