Wegańskie bezy z ciecierzycy

2020-07-04 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Wegańskie bezy z ciecierzycy

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • aquafaba: 120 ml
    • cukier sproszkowany: 125 gram
    • sok cytrynowy: 1 łyżeczka
    • buraczany: 1 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Wyciśnij sok z buraków za pomocą sokowirówki. Jeśli nie masz sokowirówki, możesz zetrzeć buraki na tarce, położyć ją na szmatce i ręcznie wycisnąć z niej cały sok.
  2. 2. W dużej, czystej misce ubij aquafabę elektryczną trzepaczką lub użyj miksera, aż otrzymamy gęstą śmietanę.
  3. Reklama
  4. 3. Dodaj pół łyżeczki octu, aby ustabilizować miksturę.
  5. dodajemy ocet
  6. 4. Aby sprawdzić, czy ubita mieszanka ciecierzycy jest gotowa, ostrożnie odwróć miskę do góry nogami. Jeśli mieszanina nie zacznie się zsuwać, możesz przejść do następnego kroku.
  7. mieszanka ciecierzycy
  8. 5. Zaczynamy dodawać cukier stopniowo, jedna łyżka po drugiej, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Kontynuuj, aż cały cukier zostanie dodany.
  9. dodajemy cukier
  10. 6. Rozgrzej piekarnik do 100 ° C / 210 ° F. Mieszanina powinna być błyszcząca, gruba i lepka. Z wyglądu nie różni się niczym od bezy gotowanej z jajkami.
  11. rozgrzewamy piekarnik
  12. 7. Weź kieszeń lub czystą torbę z zamkiem i dodaj ½ łyżeczki soku z buraków.
  13. napełniamy gotówkę sokiem z buraków
  14. 8. Rozprowadzamy mieszaninę bezową do kieszeni (kieszeń powinna być obrócona w bok, aby sok z buraków nie gromadził się na końcówce).
  15. napełniamy mieszaninę bezową
  16. 9. Odetnij róg wypełnionej kieszeni (aby nie pomylić się ze średnicą, najpierw odetnij mały otwór i powiększ go, jeśli to konieczne).
  17. tniemy róg kieszani
  18. 10. Trzymaj torbę prostopadle do pergaminu i wyciskaj małe krople. Zostawiamy przestrzeń między kroplami, w przeciwnym razie przedmioty mogą się skleić.
  19. wysickamy krople na pergaminu
  20. 11. Pieczemy przez około 75 minut, a następnie wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy blachę do pieczenia z drzwiami lekko uchylonymi przez kolejne 45-60 minut, aby beza była całkowicie sucha. Przechowuj bezy w szczelnym pojemniku.
  21. pieczemy krople ciecierzycy
Wielkopostne (wegańskie) ciasto Pancho
(2)
Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe
(1)
Białe szparagi w wegańskim sosie holenderskim
(1)
Bezglutenowe wegańskie ciasto orzechowe
(1)
Silken tofu sernik (cheesecake) z mango
(3)
Makaron ryżowy z cukinią
(2)