Wegańska domowa śmietana z orzechów nerkowca - podoba się nie tylko dla wegan !

2020-03-01 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Wegańska domowa śmietana z orzechów nerkowca - podoba się nie tylko dla wegan !
Dla mnie samej bardzo podoba się babka ziemniaczana z ciepłą i kremową śmietaną… Wciąż szukałam jak zrobić śmietanę w domu, żeby nie trzeba byłoby jej kupować w sklepie i na oczy wpadli na ten wegański przepis. Taka śmietana bardzo pasuje i dla tych, kto nie jest weganem, o na wspaniałe zmienia „prostą” śmietanę i ją możecie używać wszędzie, jak i prostą. Dla mnie ona przypomina „zwierzęcy” wariant, tylko może smak trochę bardziej subtelny. Rekomenduję spróbować.

Składniki

    • orzechy nerkowca: 1 szklanka (namaczamy i moczymy przez całą noc albo niedługo rozgrzewamy w wodzie)
    • sól: 0,5 herbatnej łyżeczki (możecie kłaść i mniej jeżeli nie jesteście miłośnikiem soli)
    • świeży sok z cytryny: 3 stołowe łyżki 
    • woda: ¾ filiżanki (używajcie mnie jeżeli chcecie bardziej tłuszczową śmietaną)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku wszystkie wymienione składniki wkładamy do blendera i ubijamy do idealnej konsystencji.
  2. 2. Możno wodę śledzić przez kilka razy, żeby moglibyście o wiele lżej regulować chcącą gęstość śmietany. Ponieważ czasami (przynajmniej dla mnie) chce się bardziej gęściejszą, a czasami więcej płynnej śmietany. Wszystko już zrobione !
  3. 3. Teraz wstawiamy do lodówki, aby całkowicie ostygło. A jeżeli trzeba prędko podać zimną, zostawiamy w zamrażarce na około 7 minut.
  4. 4. Trzymając w lodówce, śmietana stanowi się o wiele gruba, polecam nie wstrząsać za dużo grubą.
  5. 5. Tańszy wariant: Orzechy nerkowca naprawdę są same najtańsze orzechy (ale zaoszczędzając - to się opłaca). Jeżeli jesteś śmietankowym maniakiem i ja używasz zupełnie wielką ilością, zamiast całej filiżanki orzechów nerkowca używamy połowę nie smażone łuskane nasiona słonecznika i połowę szklanki orzechów nerkowca. Nie jakiej różnicy smaku ja nie poczułam, a dla pieniążniczki oraz lżej.
  6. 6. Rada: Możecie używać i drugie orzechy. Orzechy nerkowca mają swój delikatny smak i nie mają łuski, są bardzo wygodne przy robieniu tej śmietany. Jeżeli chce się używać np. migdały, polecam zdjąć łuskę, odejmie trochę czasu, ale smak bendzie także bardzo dobry.
Wegańska domowa śmietana z orzechów nerkowca - podoba się nie tylko dla wegan !
Kotlety z brokuła i groszku
(1)
Kolorowy ryż z warzywami i tofu
(1)
Makaron ryżowy z cukinią
(2)