Pyszny wegetariański gulasz z chili

2023-04-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pyszny wegetariański gulasz z chili
Nie jestem ani wegetarianinem, ani weganinem, ale czasami po prostu łaknę bezmięsnego posiłku. Czasem dla zabawy, czasem dlatego, że chcę wypróbować stare lub nowe przepisy bez mięsa. I nigdy nie pomyślałabym, że gulasz z chili może być tak smaczny nawet bez mięsa! Tak naprawdę, gdybyście nie przyjrzeli się bardzo uważnie zawartości miski, nie bylibyście w stanie stwierdzić, że gulasz jest wegetariański. Mój mąż nie zorientowałby się, że gulasz z chili jest bezmięsny, gdybym mu nie powiedziała. A gdyby mój mąż nie zauważył, smak jest praktycznie taki sam jak tradycyjnego chili. 

Do tego gulaszu z chili użyłam praktycznie wszystkiego, co użyłabym do tradycyjnego chili, z wyjątkiem mielonej wołowiny. Przy okazji można użyć dyni zamiast cukinii i dodać ulubione przyprawy. Zawsze staram się pamiętać, aby przyozdobić gulasz awokado, serem, świeżą pietruszką lub kolendrą, wyciskiem soku z cytryny i, jeśli lubisz, lalką kwaśnej śmietany. Smacznego!

Składniki

    • 3 puszki (po 400-440 g) ulubionej małej fasoli
    • 2 puszki (400-.440 g) pomidorów w puszce we własnym soku (bez skórek)
    • 1 mała żółta cukinia
    • 2 łodygi selera
    • 2 średniej wielkości marchewki
    • 1 czerwona lub zielona papryka
    • 1 mała papryka jalapeno
    • 1 średnia cebula
    • 1 kolba kukurydzy (lub 4 łyżki. 5 ząbków czosnku
    • 500 ml bulionu warzywnego
    • 2 łyżki. 2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
    • 1 łyżka sh. chilli w proszku
    • 1 łyżka. 1 łyżka kminu w proszku
    • 1 łyżka š. papryki w proszku
    • 0,5 łyżki. oregano
    • 0,5 łyżki soli
    • 1 liść laurowy
    •  starty twardy ser (do podania)
    •  cytryna (do podania)
    •  awokado (do podania)
    •  świeża posiekana pietruszka lub kolendra (do podania)
    •  sól

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Obierz i posiekaj cukinię, cebulę i marchewkę. Posiekać seler, paprykę i papryczki jalapeno.
  2. 2. W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone warzywa i smaż przez około 7-8 minut do miękkości. Nie przestawaj mieszać.
  3. 3. Posiekać pomidory. Odcedzić płyn z fasoli. Odciąć ziarna z kolb kukurydzy.
  4. 4. Obierz czosnek i zmiażdż go. Dodać do garnka z przyprawami. Wymieszać i smażyć przez 1 minutę.
  5. 5. Następnie dodać pomidory i ich sok, fasolę, kukurydzę, liść laurowy i wywar, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, ciągle mieszając.
  6. 6. Na koniec posmakować, czy potrzebna jest dodatkowa sól. Jeśli pomidory są bardziej kwaśne, dodaję 0,5-1 łyżkę cukru.
  7. 7. Gdy chili jest ugotowane, wyjmij liść laurowy i zetrzyj 1/3 gulaszu z chili za pomocą elektrycznego tłuczka. Następnie starte chili przełożyć z powrotem do garnka z pozostałym chili.
  8. 8. Podawaj gulasz skropiony sokiem z cytryny i posypany awokado, pietruszką i startym twardym serem. Pyszne!
  9. 9. Podpowiedź: Nie ma konieczności ucierania 1/3 gulaszu z chili. Jednak gulasz z chili nie będzie miał lekkiej, kremowej konsystencji.
Pyszny wegetariański gulasz z chili
Pyszny wegetariański gulasz z chili

Answering to comment

Klopsiki z podliwą
(2)
Chicken stir try - gulasz z kurczaka i warzyw
(1)
Gulasz z indyka z ziemniakami w piekarniku
(1)
Duszone grzyby z groszkiem
(1)
Duszona kapusta kiszona
(1)
Duszone polędwiczki wieprzowe
(1)