Deser śmietankowy

2020-09-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Deser śmietankowy
Spróbuj tego delikatnego i pysznego deseru ze śmietaną i owocami! Uniwersalny przepis na kremowy deser, który można dowolnie uzupełniać dowolnymi owocami, jagodami, syropami i słodkimi sosami. Większość produktów można łatwo wymienić. Może być podawany w dni powszednie i święta. Gotowanie jest proste i nieskomplikowane.

Składniki

    • śmietana: 300 ml
    • ser śmietankowy: 200 gram
    • cukier puder: 60 gram
    • ciastka biszkoptowe: 50 gram
    • pomarańcza: 1 szt
    Dekoracja:
    • pomarańcza: 0.5 szt
    • mięta: 5 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Do deserów kremowych bez żelatyny zwykle stosuje się śmietanę o zawartości tłuszczu 33% lub więcej. Aby uzyskać gęstszą konsystencję, dodaje się do nich śmietanę lub twaróg. W deserach z żelatyną (na przykład panna cotta) wystarczy śmietana o zawartości tłuszczu od 10 do 23%. Przygotujemy deser bez żelatyny, więc będziemy potrzebować: śmietanki kremówki (33-35%), serka topionego miękkiego bez dodatków, cukru pudru, ciastek i pomarańczy.
  2. 2. Pokruszyć lub zmielić herbatniki w blenderze. Jeśli lubisz niejednolity miękisz z małymi kawałkami ciastek, najlepiej rozgnieść go rękami. Aby uzyskać drobno jednorodne okruchy, potrzebujesz blendera.
  3. 3. Obierz pomarańczę; bardzo ważne jest, aby usunąć białą, miękką warstwę między pomarańczą a skórką, ponieważ jest gorzka i może zepsuć smak deseru. Następnie rozłóż pomarańczę na segmenty, usuwając folie między plasterkami i nasionami. Lub użyj noża i wtedy nie musisz dzielić na segmenty, wystarczy wyciąć miazgę z pokrywających ją folii (jest to wyraźnie widoczne na wideo (od sekundy).
  4. przygotowujemy pomarańcze
  5. 4. Połącz schłodzony ser śmietankowy z zimną śmietaną i cukrem pudrem. Bardzo ważne jest, aby używać dobrej jakości kremu, który dokładnie się ubija. Niestety zdarzają się producenci, u których określona zawartość tłuszczu na opakowaniu nie odpowiada rzeczywistości i takiej śmietanki nie da się ubić nawet ze specjalnym zagęszczaczem do śmietany. Zwykle używam kremu Parmalat (35%), White City (33%) lub Vkusnoteevo (33%).
  6. łączymy ser śmietankowy z śmietaną i cukrem pudrem
  7. 5. Ubij mikserem przy średniej prędkości, aż stanie się średnio puszysty. Początkowo mieszanka będzie płynna, ale podczas ubijania, pod warunkiem, że masz wysokiej jakości śmietanę, masa powoli zacznie gęstnieć. Nie musisz bić zbyt długo. Biję przez około 6 minut. Krem okazał się bardzo delikatny, niezbyt gęsty (łyżeczka się nie opłaca), ale też niezbyt płynny (po rogach jest ślad, który się nie zaciska).
  8. ubijamy całość mikserem
  9. 6. Umieść 2-3 łyżki stołowe w miseczkach. l. maślany krem. Posyp posiekanymi ciasteczkami na wierzchu. Umieść plasterki pomarańczy na ciasteczkach. Rozłóż na wierzchu trochę twarogu. Deser wstaw do lodówki na 15 minut.
  10. układamy deser
  11. 7. Przed podaniem udekoruj kremowy deser kawałkami pomarańczy i miętą. Smacznego!
Deser śmietankowy
Deser śmietankowy
Drożdżówki z serem
(1)
Brzoskwioniowe Eton mess z lemon curd
(1)
Rolada orzechowa
(1)