Marmolada do żucia

2020-05-16 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Marmolada do żucia
Postanowiłem zrobić marmoladę do żucia. Szczerze mówiąc, nie jestem fanem marmolady, pianek i innych tego typu rzeczy, ale byłem ciekawy spróbować przynajmniej raz. Podobał mi się wynik, a mąż odzyskał część siebie. W tym przypadku nie ma słodyczy słodyczy, a smak marmolady bardzo przypomina modne „robaki” w ich czasach.

Składniki

    • galaretka: 90 gram
    • cukier: 2 łyżki
    • żelatyna: 4 łyżki stołowe
    • kwas cytrynowy: 0,5 łyżeczki
    • woda: 130 ml
    • cukier puder: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Wlej galaretkę owocową, cukier, kwas cytrynowy i żelatynę do miski. Miałem pomarańczową galaretkę, wystarczyłaby każda galaretka owocowa. Mieszaj, aż będzie gładka.
  2. wlewamy galaretkę owocową, cukier i kwas cytrynowy i żelatynę j mieszamy
  3. 2. Doprowadzić wodę do wrzenia i wlać suche składniki w częściach. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.
  4. doprowadzamy wodę do wrzenia i wlewamy suche składniki
  5. 3. Następnie wlej masę do odpowiedniej formy i ostudź. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  6. masę wlewamy do formy i studzimy
  7. 4. Następnie odetnij krawędzie stwardniałej masy i wyłóż deskę.
  8. wybieramy masę marmoladową
  9. 5. Marmoladę można pokroić w paski, kostki lub przy użyciu odpowiednich form.
  10. marmolada pokrojona w formy
  11. 6. W razie potrzeby marmoladę można posypać cukrem pudrem. Marmolada może być niezależnym deserem lub służyć jako dekoracja ciast. Smacznego!
  12. przygotowana marmolada do żucia
Frużelina z Czerwonej Porzeczki
(2)
Muffiny kokosowo-cytrynowe
(1)