Udka kurczaka pieczone w chrupiącej domowej panierce

2024-06-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Udka kurczaka pieczone w chrupiącej domowej panierce
Matka natura urządziła nasz świat w taki sposób, iż większość z nas nie może przejść obojętnie obok ponętnie pachnących kawałków kurczaka.

Z wiedzy tej aż nadto skutecznie korzystają wszelkiej maści sieci fast food, serwując nam dania smażone w ogromnej ilości tłuszczu, co później wprost tragicznie odbija się na naszym zdrowiu (oraz wyglądzie).

Dlatego dziś pragnę przedstawić domowe rozwiązanie odwiecznego dylematu (jeść smacznie, czy też zdrowo) i zaproponuję rozwiązanie, które nie tylko będzie zdrowe, ale też może swym smakiem śmiało konkurować z daniami smażonymi w głębokim tłuszczu.

Kurczak, będący głównym składnikiem tego przepisu, jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu. Białko wspomaga budowę mięśni, regenerację tkanek oraz wspiera układ immunologiczny. Ponadto, pieczenie kurczaka w piekarniku zamiast smażenia na głębokim tłuszczu pozwala zredukować ilość spożywanych kalorii i tłuszczów nasyconych, co korzystnie wpływa na zdrowie serca.

Alternatywy składników:
  • Ocet jabłkowy: można zastąpić sokiem z cytryny.
  • Płatki kukurydziane: można użyć zmielonych krakersów lub bułki tartej.
  • Sól selerowa: można pominąć lub zastąpić zwykłą solą z dodatkiem szczypty suszonego selera.

Kaloryczność:
  • Łączna liczba kalorii: 1200 kcal
  • Kalorie na porcję: 600 kcal

Składniki

    • Udka kurczaka: 8 sztuk
    • Domowe maggi: 2 łyżki
    • Ocet jabłkowy: 1 łyżka
    • Sól: do smaku
    • Pieprz: do smaku
    • Olej: 2 łyżki
    Panierka:
    • Płatki kukurydziane: 1 szklanka
    • Mąka pszenna: 1,5 łyżki
    • Pieprz: 1/2 łyżeczki
    • Suszony czosnek: 1/2 łyżeczki
    • Papryka słodka: 2 łyżeczki
    • Sól selerowa: 1 łyżeczka
    • Bazylia: szczypta
    • Oregano: szczypta
    • Sól: 1 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. W misce połączyć maggi, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Tak sporządzoną marynatą dokładnie natrzeć umyte udka kurczaka i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
  2. 2. Płatki kukurydziane rozdrobnić, najlepiej w blenderze, a następnie wsypać do miski. Dodać mąkę, słodką paprykę, sól (zwykłą i selerową), oregano, bazylię oraz pieprz. Dokładnie wymieszać.
  3. 3. Po godzinie wyjąć udka kurczaka z lodówki, osuszyć je z marynaty za pomocą papierowego ręcznika i posmarować olejem.
  4. 4. Kawałki mięsa dokładnie obtoczyć w przygotowanej panierce. Ułożyć je na ruszcie i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  5. 5. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut.
  6. 6. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając w nim kawałki kurczaka jeszcze przez 5 minut.
  7. 7. Wyjąć udka i podać z surówką oraz innymi ulubionymi dodatkami.
  8. 8. Ten przepis pozwala cieszyć się smakiem chrupiących udek kurczaka w zdrowszej wersji, bez konieczności smażenia na głębokim tłuszczu, co sprawia, że danie jest mniej kaloryczne i korzystniejsze dla zdrowia.
Papryki faszerowane warzywami i mięsem
(1)
Faszerowana pierś perliczki na sałatce z soczewicy
(1)
Pasztet z kurczaka i warzyw
(1)