Tosty francuskie z miodowo-karmelizowanymi morelami to dla mnie zawsze świetny poprawiacz nastroju, bo są tak smaczne.
Tosty są bardzo proste w przygotowaniu. Możesz użyć starszego formowanego chleba, dzięki któremu uzyskasz bardziej chrupiące grzanki. Sama użyłam chleba, który nie jest w całości wykonany z mąki pszennej, więc kolor był ciemniejszy niż normalnie.
Chleb zanurzałam w mieszaninie jajka i mleka. A potem usmażyłam je na patelni. Po upieczeniu posypałam chleb cukrem pudrem. Idealny do tostów (można podawać ze słodkimi lub niesłodkimi dodatkami):
- Jogurt grecki
- bita śmietana
- masło orzechowe
- czekolada
- różne jagody, owoce
- zator
- ser, kiełbasa
- łosoś wędzony lub solony
- awokado
Morele skarmelizowałam w bardzo prosty sposób, który jest dość niskokaloryczny, bo użyłam odrobiny miodu i masła. Morele mają naprawdę fajny smak po upieczeniu i wymieszaniu z miodem i masłem. I te smażone orzechy włoskie... Mmm, prawdziwa uczta!
Z podanych ilości składników wychodzą 4 tosty francuskie, wystarczające dla dwóch osób.