Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)

2022-08-06 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
… czyli bardzo elegancki, czekoladowo – wiśniowy tort, znany na całym świecie i w zależności od kraju / regionu w którym jest podawany łączony jest z likierem wiśniowym lub chery brendy – ja użyłam domową nalewkę wiśniową. Dawniej ten tort podawany był jako deser, dziś znamy go pod postacią eleganckiego, niezwykle szykownego i wytwornego tortu i nic w tym dziwnego, bo to najlepszy tort w swojej klasie! Ciasto to 2 czekoladowe blaty, miękkie, wilgotne, aromatyczne, naponczowane sokiem z wiśni i domową nalewką wiśniową. Przełożenie to delikatnie kwaskowate wiśnie zatopione w kisielu z dodatkiem alkoholu oraz słodka śmietana kremówka. Tort jest dość lekki w smaku, o delikatnie wyczuwalnym czekoladowo – wiśniowym aromacie, wypełniony sporą dawką alkoholu, ale nadaje ona całemu ciastu charakterystycznego, ciekawego smaku – jest naprawdę pyszny i bardzo efektowny. Myślę, że na pewno będzie Wam smakować.

Przy okazji tego wypieku mam okazję wypróbować wiśnie do ciast i deserów, na które jakiś czas temu podawałam Wam przepis – muszę Wam powiedzieć, ze są niesamowicie pyszne i chyba są stworzone do tego tortu. :)

Składniki

    Ciasto:
    • 2 szklanki mąki pszennej (260 g.)
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 płaskiej  łyżeczki sody
    • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
    • 400 g. cukru
    • 50 g. kakao
    • 3 średnie jajka
    • 200 ml. mleka
    • 100 ml. oliwy
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 70 ml. wrzątku
    • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 50 ml. maślanki
    Poncz:
    • 30 ml. domowej wiśniówki
    • 70 ml. syropu z wiśni
    Masa wiśniowa:
    • 200 ml. syropu z wiśni do ciast i deserów
    • 50 ml. domowej wiśniówki
    • 3 pełne łyżki cukru
    • 1 cukier waniliowy (15 g.)
    • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    • 600 g. wiśni do ciast i deserów (mogą być również świeże wiśnie lub mrożone – wcześniej rozmrożone i odciśnięte z soku)
    Masa śmietankowa:
    • 700 g. śmietany kremówki 30 – 36 %
    • 2 śmietan – fixy
    • 3 pełne łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    • kilka kostek gorzkiej czekolady

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto: W jednym (większym) garnku łączymy widelcem składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i kakao.
  2. 2. W drugim (mniejszym garnku) łączymy składniki mokre: jajka, mleko, oliwę, aromat waniliowy i kawę rozpuszczoną we wrzątku (wystudzoną).
  3. 3. Składniki mokre przelewamy do suchych i dokładnie łączymy je widelcem. Gdy masa będzie już bardzo gęsta dodajemy maślankę i dokładnie wmieszujemy ją do masy.
  4. 4. Gotową masę dzielimy na 2 równe części, przelewamy je do 2 tortownic o średnicy 21 cm. wyłożonych papierem do pieczenia (boki smaruje masłem), wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy je ok. 35 – 40 minut, do momentu aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
  5. 5. Poncz: Sok z wiśni wlewamy do dużego garnuszka, dokładnie łączymy go z wiśniówką i przelewamy poncz do spryskiwacza.
  6. 6. Krem wiśniowy: Do dużego garnka wlewamy sok z wiśni, wiśniówkę, cukier, cukier waniliowy, mąkę i podgrzewamy je na wolnym ogniu, aż zgęstnieją do konsystencji kisielu. Gorący kisiel zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego wiśnie, delikatnie wmieszujemy je do masy i odstawiamy masę na bok, do całkowitego ostudzenia.
  7. 7. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, nasączamy go połową ponczu, wykładamy połowę masy z wiśni, 1/3 ubitej śmietany, przykrywamy ją drugim blatem ciasta (można je od dołu lekko naponczować), spryskujemy ciasto resztą ponczu, boki dekorujemy resztą śmietany kremówki (odkładamy odrobinę na dekorację) i obsypujemy je wiórkami czekolady. Na wierzch wykładamy resztę wiśni i dekorujemy tort czekoladą i gwiazdkami z odłożonej wcześniej śmietany kremówki.
  8. 8. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystkie smaki się dokładnie przegryzły. Smacznego. :)
Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
Tort michałkowy „Dwa Michały”
(1)
Pszczeli tort z musem czekoladowym
(1)
Tort bananowy z kremem twarogowym
(1)
Ciasto na Dzień Matki
(1)
Ciasto dyniowe na Hallowe'en - mózgi
(1)
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
(1)
Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową
(1)