Całkiem niedawno koleżanka poprosiła mnie o podzielenie się swoją wersją Banoffee Cake i zdałam sobie sprawę, że nadal nie jest ona opublikowana na naszym portalu. Uznałem więc, że teraz będzie bardzo dobry moment. Ten deser jest super szybki w wykonaniu, więc nie będziecie musieli spędzać godzin w kuchni - i zapewniam, że to nie kłamstwo. Najtrudniejsze jest czekanie, aż ciasto zastygnie w lodówce, aby wszystkie smaki jeszcze bardziej się "zjednoczyły" i stworzyły jeden fantastyczny smakołyk.
Moja wersja różni się nieco od większości pozostałych - zamiast biszkoptowego spodu, decyduję się na samodzielne pieczenie. Osobiście uważam, że w ten sposób jest smaczniejsza. Zawsze podkreślam wszystkim, że w cukiernictwie bardzo ważna jest jakość produktów, dlatego w sklepach szukam tego, co najlepsze, a do tego ciasta wybieram mąkę najwyższej jakości (która wydaje mi się lepsza od sklepowych herbatników). Do mojej bazy dodaję mąkę migdałową, brązowy cukier i cynamon, każdy z nich dodaje głębszego smaku, którego nie można uzyskać ze zwykłych herbatników. Chciałabym też zaznaczyć, że baza nie robi się zbyt słodka, tylko w sam raz na środku, co jest potrzebne w takim cieście.
A bazę tego ciasta uzupełnia fantastyczny solony karmel, miękkie banany i niezbyt słodki krem. I szczypta ciemnej czekolady, by połączyć wszystkie smaki... Tak, to naprawdę doskonale smaczny i fantastycznie prosty deser, który każdy może zrobić w domu, nawet ktoś z niewielkim doświadczeniem!
Answering to comment