Torrone lub włoski deser nugat

2021-12-12 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Torrone lub włoski deser nugat
Cudowny deser z Włoch, w jednym miejscu zwany torrone, w innym nugat, ale jak go nazwiesz, nie zepsujesz go. Gdzie indziej nazywany jest po prostu nugatem torrone. Smak jest naprawdę świetny. Moja wersja jest zrobiona z pistacji, migdałów i orzechów laskowych.

Składniki

    • migdały: 100 gramów (obrane)
    • całe orzechy laskowe: 200 gram
    • niesolone obrane pistacje: 100 gram
    • białka jajek: 2 (duże)
    • miód akacjowy: 250 gram
    • laski wanilii: 1
    • cukier: 200 gram
    • syrop cukrowy: 3 łyżki
    • arkusze waflowe lub papier ryżowy

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i smaż migdały i orzechy laskowe w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 6 minut lub do momentu, aż staną się piękne złote.
  2. 2. Wlej orzechy laskowe na czysty ręcznik kuchenny i pocieraj, aby oderwać skórki.
  3. 3. Następnie włóż miód do rondla i zagotuj trochę na małym ogniu, aby pojawiła się piana.
  4. 4. Ubij dobrze białka w dużej misce i stopniowo dodawaj miód. Ubijaj jeszcze przez około 6 minut.
  5. 5. Następnie dodaj nasiona laski wanilii.
  6. 6. Wlej cukier, syrop cukrowy i dwie łyżki wody do rondla i rozpuść mieszając i ogrzewając na średnim ogniu. Cukier nie musi brązowieć, dlatego bardzo ważne jest, aby go nie przegrzać.
  7. 7. Następnie zdejmij z ognia, odczekaj kilka sekund, aż przestanie bulgotać i wlej ten syrop do masy jajowo - miodowej, cały czas mieszając. Kontynuuj mieszanie, aż masa będzie sztywna i aksamitna.
  8. 8. Wyłóż dużą blachę do pieczenia arkuszami gofrów lub arkuszami papieru ryżowego, rozłóż na nich wszystkie orzechy. Puszka powinna być takiej wielkości, aby produkowana przez nas nuga miała około 3 centymetrów wysokości.
  9. 9. Wlać przygotowaną masę, równomiernie rozprowadzić i ponownie nałożyć gofry lub jadalny papier na wierzch.
  10. 10. Naciśnij delikatnie, aby wyrównać powierzchnię.
  11. 11. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
  12. 12. Po ostygnięciu pokrój w paski i zawiń w folię spożywczą. Możesz pozwolić odpocząć nawet kilka dni, od tego smak stanie się jeszcze lepszy.
  13. 13. Mój własny nugat trzeba było włożyć do zamrażarki, ponieważ trudno go było pokroić. Przechowywał na noc w zamrażarce - bardzo dobrze kroił. Smak jest naprawdę niesamowity. W końcu dostałem biel, której chciałem. Możesz zastąpić miód akacjowy innym miodem jasnym, jeśli go nie masz. Może to potrwać nieco dłużej niż 6 minut. Następnym razem, kiedy to robiłam, próbowałabym dodać albo skrobię kukurydzianą, albo syrop glukozowy, gdybym mogła znaleźć miejsce, żeby to dostać, ale smak nie ucierpiał. Smacznego!
Torrone lub włoski deser nugat
Babeczki z masłem orzechowym i dżemem
(1)
Uniwersalne ciasto kruche
(1)
Delikatne bułeczki z cynamonem i orzechami
(1)
Bezy klasyczne
(1)
Bomboloni - włoskie pączki z budyniem
(1)