Domowa czekolada z kakao i mleka

2020-08-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Domowa czekolada z kakao i mleka
Dodaj orzechy i rodzynki do domowej czekolady do smaku! Jeśli chcesz zjeść tabliczkę czekolady, nie musisz iść do sklepu. Jeśli masz kakao w proszku, cukier, mleko i trochę masła, możesz bez problemu zrobić czekoladę w domu. Potrzebujesz tylko trochę wolnego czasu.

Składniki

    • mleko: 180 ml
    • proszek kakaowy: 100 gram
    • masło: 50 gram
    • cukier: 50 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Odmierz wszystkie składniki potrzebne do przygotowania domowej czekolady. Wiele zależy od jakości kakao. Gotowe mieszanki kakaowe, takie jak Nesquik, nie są tutaj odpowiednie. Ten rodzaj czekolady po prostu się nie zestali. Weź zwykły proszek w pudełkach takich jak Golden Label z Czerwonego Października lub jakiekolwiek inne. Pysznie będzie z Callebaut Lingerie - puder o bardzo bogatym kolorze i smaku.
  2. składniki na domową czekoladę z kakao i mleka
  3. 2. Masło pokrój w drobną kostkę, aby szybciej rozpuściło się w mleku.
  4. pokrojone masło w kostkę
  5. 3. Wlej mleko do rondla, dodaj masło pokrojone na kawałki. Postaw rondelek na małym ogniu i zagotuj mleko. Ale nie gotuj! !!! Dokładna ilość mleka zależy od jakości proszku kakaowego i jego gęstości. Dlatego podaję minimalne przybliżone obliczenia. Zajęło mi to trochę więcej mleka na cały proszek niż wskazano w przepisie, ale lepiej jest dodać więcej niż wylać dużo mleka na raz i zrozumieć, że masa jest płynna.
  6. rozpuszczanie masła w mleku
  7. 4. Zdejmij rondel z ognia i mieszaj, aż całe masło się rozpuści.
  8. rozpuszczone masło w mleku
  9. 5. Wlej cukier do gorącego mleka i mieszaj, aż się rozpuści. Z taką ilością cukru otrzymujesz niezbyt słodką czekoladę, coś pomiędzy gorzkim a ciemnym. Jeśli potrzebujesz słodszej czekolady, dodaj 1,5-2 razy więcej cukru.
  10. dodajemy cukier
  11. 6. Dodaj kakao w proszku.
  12. dodajemy kakao
  13. 7. Mieszaj, aż będzie gładkie. Jeśli mieszanina okaże się zbyt lepka i grudkowata, zagotuj około 50-80 ml mleka na kuchence i stopniowo wlej do masy czekoladowej i wymieszaj. Rób to, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
  14. masa czekoladowa
  15. 8. Powinieneś dostać błyszczącą jednorodną mieszankę, gęstą, jak bardzo tłusta śmietana i nie kapać z trzepaczki. Co zrobić, gdy wlano dużo mleka na raz, a mieszanina okazała się płynna i płynna, jak lukier i rozumiesz, że taka czekolada nie zestali się. Najłatwiejszą opcją jest dodanie większej ilości kakao. Ale jeśli nie ma już kakao, musisz przywrócić taką mieszaninę do powolnego ognia lub do kąpieli wodnej i przy ciągłym mieszaniu zagotować do wymaganej konsystencji.
  16. przygotowana masa czekoladowa
  17. 9. Wlej jeszcze gorącą masę czekoladową do puszek. Możesz użyć puszek z cukierkami lub po prostu wylać czekoladę na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i spłaszczyć. Użyłem silikonowych wiedeńskich foremek do wafli, aby stworzyć pięknie teksturowane płytki. Czekoladę przechowywać w lodówce w temperaturze pokojowej.
  18. wlewamy masę czekoladowę do puszek
  19. 10. Umieść foremki na czekoladki w zamrażarce na 2-3 godziny, aż zestalą się.
  20. zamrażamy foremki na czekoladki
  21. 11. Wyjmij gotowe batony z foremek i ciesz się własną naturalną czekoladą. Warto wziąć pod uwagę, że taka czekolada szybko się topi, ponieważ nie zawiera stabilizatorów i innych chemikaliów, które są dodawane podczas produkcji, aby zachować kształt batoników. Smacznego!
  22. domowa czekolada


Domowa czekolada z kakao i mleka
Domowa czekolada z kakao i mleka

OLA

SUPER WYSZŁO!👍
Reply

Gabrysia

Cudownaaa!!!
Reply
Faworki - Chruściki
(1)
Ciastka czekoladowe z avocado
(1)
Uniwersalne ciasto kruche
(1)
Fit deser z tapioki
(2)
Krem michałkowy do tortu
(2)
Deser śmietankowy
(1)