Gruszki z jabłkiem na zimę

2020-08-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Gruszki z jabłkiem na zimę
Pyszna uczta na herbatę lub do nadzienia do ciast. W sezonie dojrzałych owoców, kiedy jest ich nadmiar, można przygotować się na zimę. Jeden z tych przepisów, którymi chcę się z wami podzielić. Staraj się brać jabłka słodko-kwaśne. I dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.

Składniki

    • jabłka: 1 kg
    • gruszki: 500 gram
    • cukier: 2 filiżanki
    • kwas cytrynowy: 0,3 łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wymagane składniki przed gotowaniem. Dobrze wypłucz jabłka i gruszki z brudu. Staraj się zbierać mocne owoce bez uszkodzeń. Jeśli owoce są miękkie, podczas gotowania całkowicie ugotują się w puree ziemniaczanym. Weź najbardziej pachnące gruszki.
  2. 2. Umyte jabłka i gruszki obrać, pokroić na 4 części i wyjąć rdzeń. Następnie pokrój wszystkie kawałki w kostkę.
  3. pokrojone jabłka i gruszki na kawałki w kostkę
  4. 3. Umieść pokrojone owoce w przygotowanym rondelku. Weź patelnię emaliowaną, szklaną, ze stali nierdzewnej. Nie używaj aluminium, aby zapobiec utlenianiu owoców.
  5. umieszczamy owoce w rondelku
  6. 4. Przygotowane owoce przykryj cukrem. Lepiej nie dodawać całego cukru na raz. Skoncentruj się na słodyczy owoców - zawsze jest inaczej! Jeśli go przyćmisz, nie możesz go później naprawić. Owoce pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, żeby zaczęły wyciskać.
  7. dodajemy cukier
  8. 5. Z owocu wypłynie wystarczająca ilość soku. Postaw rondel na ogniu i zagotuj mieszaninę. Gotuj przez kilka minut i wyłącz. Przykryj.
  9. gotujemy
  10. 6. Następnie ponownie zagotuj, dodaj trochę kwasu cytrynowego. Po co dodawać kwas cytrynowy? Służy jako konserwant i zapobiega cukrowaniu. Gotować jeszcze przez kilka minut. Podwójne gotowanie z pośrednim chłodzeniem sprawia, że ​​syrop jest najgęstszy i nie trawi wszystkich witamin z owoców, jakby gotował się przez długi czas. W takim przypadku kawałki owoców pozostają nienaruszone.
  11. dodajemy kwas cytrynowy
  12. 7. Sterylizuj przygotowane słoiki w dowolny dogodny dla Ciebie sposób. Wlej gotujący się owoc do słoików i zamknij pokrywki. Zwykle po prostu zalewam powieki wrzątkiem. Odwróć słoiki do góry dnem, zawiń je w koc i pozwól im ostygnąć. W tak zapakowanej formie słoiki ostygną bardzo wolno i, że tak powiem, osiągną pożądany stan. Syrop stanie się grubszy, a owoce bardziej miękkie.
  13. wkładamy owoce do słoiku
  14. 8. Zimą bardzo przyjemnie jest otworzyć taki słoik gruszek z jabłkami na zimę. Smacznego!
Gruszki z jabłkiem na zimę
Gruszki z jabłkiem na zimę
Gruszki z jabłkiem na zimę
Ciasta - Pijana śliwka
(1)
Pumpkin cinnamon rolls - Dyniowe bułeczki cynamonowe
(1)
Domowe sezamki
(1)
Mini serniczki maliowe z winną galaretką
(1)
Torrone lub włoski deser nugat
(2)