Tartaletki z nadzieniem jabłkowo - śmietanowym

2020-02-27 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Tartaletki z nadzieniem jabłkowo - śmietanowym
Tarteletki jak z bajeczki, wspaniałej słodkości na deser do kawy lub herbaty. Bardzo dzieci lubią ich ! Tartaletki mają w sobie jabłka z cynamonem, przypomina smak trochę na szarlotkę. No bardzo już smakuje mi ! 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Ciasto kruche:
    • mąki pszenna: 250 gramów 
    • proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki 
    • cukru: 50 gramów 
    • żółtka: 2
    • zimnego masła: 150 gramów 
    • śmietana 18 %: 3 łyżki 
    Nadzienie z jabłek:
    • jabłka: 3
    • cukier: 2 łyżki 
    • masło: 30 gramów 
    • cynamon: 0,5 łyżeczki 
    Masa śmietanowa:
    • mąka pszenna: 50 gramów 
    • proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki 
    • jajka: 2
    • drobny cukier: 100 gramów 
    • walił: 1 łaska 
    • śmietana 18 %: 200 gramów 
    Polewa:
    • czekolada gorzka: 100 gramów 
    • masło: 50 gramów 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku gnieciemy ciasto kruche z podanych składników. Ciasto wyrabiamy szybko, tylko do połączenia składników, kładziemy do lodówki na 1 godzinę.
  2. 2. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę jabłka. Dusimy je około 10 minut na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu.
  3. Reklama
  4. 3. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy 1 część, a 3 pozostałe kładziemy z powrotem do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy podsypując odrobiną mąki , wykroimy odpowiednio duże koła (większe niż obwód foremek) i wyklejamy nim foremki.
  5. 4. Następnie spody kujemy widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.
  6. 5. Na dno podpieczonych spodów nakładamy równomiernie po 1 łyżce przygotowanych wcześniej jabłek.
  7. 6. Robimy masę śmietanową: jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy śmietanę, ziarenka wanilii i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy na gładką masę.
  8. 7. Tartaletki wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut.
  9. 8. Po ostygnięciu tartaletek robimy polewę roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Polewę umieszczamy w woreczku, ucinamy jeden róg i rysujemy na tartaletkach kratkę. Smacznego !
Tartaletki z nadzieniem jabłkowo - śmietanowym
Tartaletki z nadzieniem jabłkowo - śmietanowym
Ciasto z gotową masą makową
(2)
Ciasto - torcik budyniowy z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami
(2)
Ciasto "Calineczka" - truskawkowe ciasto z nieba !
(3)
ciasto Optymisty
(1)
Ekstremalnie czekoladowe ciasto Malibu
(1)
Sernik śmietankowy z czekoladą
(1)
Sernik na zimno z galaretką i truskawkami
(1)
Ciasto ucierane z owocami
(1)