Tarteletki jak z bajeczki, wspaniałej słodkości na deser do kawy lub herbaty. Bardzo dzieci lubią ich ! Tartaletki mają w sobie jabłka z cynamonem, przypomina smak trochę na szarlotkę. No bardzo już smakuje mi !
1. Na początku gnieciemy ciasto kruche z podanych składników. Ciasto wyrabiamy szybko, tylko do połączenia składników, kładziemy do lodówki na 1 godzinę.
2. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę jabłka. Dusimy je około 10 minut na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu.
Reklama
3. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy 1 część, a 3 pozostałe kładziemy z powrotem do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy podsypując odrobiną mąki , wykroimy odpowiednio duże koła (większe niż obwód foremek) i wyklejamy nim foremki.
4. Następnie spody kujemy widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.
5. Na dno podpieczonych spodów nakładamy równomiernie po 1 łyżce przygotowanych wcześniej jabłek.
6. Robimy masę śmietanową: jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy śmietanę, ziarenka wanilii i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy na gładką masę.
7. Tartaletki wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut.
8. Po ostygnięciu tartaletek robimy polewę roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Polewę umieszczamy w woreczku, ucinamy jeden róg i rysujemy na tartaletkach kratkę. Smacznego !