Tarteletki jak z bajeczki, wspaniałej słodkości na deser do kawy lub herbaty. Bardzo dzieci lubią ich ! Tartaletki mają w sobie jabłka z cynamonem, przypomina smak trochę na szarlotkę. No bardzo już smakuje mi !
Składniki
Ciasto kruche:
mąki pszenna: 250 gramów
proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki
cukru: 50 gramów
żółtka: 2
zimnego masła: 150 gramów
śmietana 18 %: 3 łyżki
Nadzienie z jabłek:
jabłka: 3
cukier: 2 łyżki
masło: 30 gramów
cynamon: 0,5 łyżeczki
Masa śmietanowa:
mąka pszenna: 50 gramów
proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki
jajka: 2
drobny cukier: 100 gramów
walił: 1 łaska
śmietana 18 %: 200 gramów
Polewa:
czekolada gorzka: 100 gramów
masło: 50 gramów
Wykonanie przepisu
1. Na początku gnieciemy ciasto kruche z podanych składników. Ciasto wyrabiamy szybko, tylko do połączenia składników, kładziemy do lodówki na 1 godzinę.
2. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę jabłka. Dusimy je około 10 minut na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu.
3. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy 1 część, a 3 pozostałe kładziemy z powrotem do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy podsypując odrobiną mąki , wykroimy odpowiednio duże koła (większe niż obwód foremek) i wyklejamy nim foremki.
4. Następnie spody kujemy widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.
5. Na dno podpieczonych spodów nakładamy równomiernie po 1 łyżce przygotowanych wcześniej jabłek.
6. Robimy masę śmietanową: jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy śmietanę, ziarenka wanilii i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy na gładką masę.
7. Tartaletki wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut.
8. Po ostygnięciu tartaletek robimy polewę roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Polewę umieszczamy w woreczku, ucinamy jeden róg i rysujemy na tartaletkach kratkę. Smacznego !