Ciasto z kremem i musem truskawkowym

2022-08-20 Autor przepisu Waniliowe Improwizacje

Ciasto z kremem i musem truskawkowym
Sezon na truskawki w pełni, więc przyszedł czas na kolejne ciasto z tymi owocami. Ile razy można robić sernik na zimno (ulubione ciasto mojego męża). Chciałam wykorzystać przy okazji zamrożone truskawki, które zostały mi jeszcze z zeszłego roku.

Trzeba zrobić przecież miejsce na tegoroczne mrożonki. No i z takich powodów powstało to pyszne ciasto. Oto przepis:

Składniki

    na biszkopt:
    • 4 jajka
    • 2/3 szkl. cukru
    • cukier waniliowy 16g
    • 0,5 szkl. mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na mus truskawkowy:
    • ok. 0,5kg mrożonych truskawek
    • 4-5 łyżek cukru
    • 1 galaretka truskawkowa
    • 3 łyżki żelatyny
    dodatkowo: 
    • okrągłe biszkopty, kieliszek likieru śmietankowego, kilka łyżek mleka.
    na krem śmietanowy:
    • 0,5 litra śmietanki 30%
    • mały cukier waniliowy 16g
    • 2 śmietan-fixy
    • 1 opakowanie serka mascarpone
    na wierzch:
    • ok/ 05kg świeżych truskawek
    • 1 galaretka truskawkowa

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Biszkopt: Białka oddzielam od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę.
  2. 2. Mąki z proszkiem przesiewam do miseczki.
  3. 3. Następnie do utartych żółtek dodaję połowę ubitej piany z białek i połowę mąki, mieszam do połączenia składników i dodaję pozostałą pianę z białek i resztę mąki.
  4. 4. Mieszam i przelewam do kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. 5. Piekę w 170 stopniach z termoobiegiem ok. 15-20 min (do suchego patyczka).
  6. 6. Mus truskawkowy: Truskawki wrzucam do garnka, wlewam odrobinę wody by pokryła dno garnka i wsypuję cukier. Doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze kilka minut. Następnie miksuję blenderem i wsypuję galaretkę i żelatynę.
  7. 7. Studzę i wstawiam do lodówki żeby zgęstniało. Gdy mus jest dostatecznie gęsty, ale jeszcze nie zastygnięty całkowicie, przekładam na biszkopt i wyrównuję powierzchnię.
  8. 8. Na mus układam biszkopty, które maczam w likierze śmietankowym wymieszanym z mlekiem. Wstawiam ponownie do lodówki.
  9. 9. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę przelewam do miski i miksuję chwilę na najwyższych obrotach miksera. P tym czasie wsypuję cukier i śmietan-fixy i ubijam aż otrzymam pożądaną gęstość. Nie można zbyt długo miksować bo zrobi się masło.
  10. 10. Do ubitej śmietany dodaję serek mascarpone i krótko miksuję do połączenia składników.
  11. 11. Tak przygotowaną masę wykładam na biszkopty. Wstawiam do lodówki.
  12. 12. Wierzch: Rozpuszczam galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Odstawiam do ostygnięcia, a gdy wystygnie wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki myję, osuszam na durszlaku i kroję na połówki.
  13. 13. Owoce układam na kremie i przykrywam tężejącą galaretka. Gdy wylejemy płynną galaretkę, to owoce pójdą w górę i ułożony wzór się zepsuje.
  14. 14. Ciasto jest pyszne i idealne na gorące dni. Tak posmakowało moim gościom, że musiałam je powtórzyć po tygodniu. :-)
  15. 15. Za drugim razem ciasto zrobiłam w formie torcika. Zrobiłam biszkopt z półtorej porcji składników podanych powyżej, żeby przekroić go ma 2 blaty. Jedną warstwę biszkopta przykryłam połową musu truskawkowego i dałam na to krem budyniowy (ugotowany 1 budyń w 1 szkl. mleka i zmiksowany z czubatą łyżką masła). Na to dałam drugi blat biszkoptu i przykryłam musem truskawkowym oraz bitą śmietaną.
  16. 16. Na to truskawki (tym razem mrożone i galaretka truskawkowa i agrestowa). Boki ciasta posmarowałam pozostałą bitą śmietaną i obłożyłam herbatnikami by przytrzymać truskawki i galaretkę.
Ciasto z kremem i musem truskawkowym
Ciasto z kremem i musem truskawkowym
Ciasto z kremem i musem truskawkowym
Szarlotka złota rosa
(2)
Polskie ciasto z kremem / ciasto Wielkanocne
(1)
Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
(19)
Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami
(1)
Ciasto "Jamajka"
(1)
Niemiecki strudel z jabłkami
(2)