Tarta z porem i szynką - na idealnie kruchym cieście

2022-07-22 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Tarta z porem i szynką - na idealnie kruchym cieście
Tarty to jest to, co lubię przygotowywać najbardziej. I chodzą słuchy, że wychodzi mi to całkiem nieźle :) Dziś mam dla Was dość klasyczne połączenie, czyli por i szynka, ale przełamane serem pleśniowym i cytrynowym tymiankiem, a do tego delikatne, idealnie kruche ciasto. Prawdziwa smakowa bomba! :)

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    (forma o średnicy ok 25 cm)
    ciasto:
    • 1 pełna szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 
    • 100g zimnego masła
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    nadzienie:
    • biała część dużego pora
    • 150 g dobrej gotowanej szynki
    • 150g śmietany 12% lub 18%
    • 2 jajka
    • 4 gałązki tymianku cytrynowego (lub zwykłego)
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 100g sera z niebieską pleśnią
    • 50g tartej mozarelli
    • sól pieprz

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Po środku robimy dołeczek, wbijamy żółtka i lekko zarabiamy ciasto nożem. Na koniec dodajemy zimne masło posiekane w małe kawałki i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Nastawiamy piekranik na 180 stopni.
  2. 2. Pora dokładnie myjemy i kroimy w pół talarki. Szynkę kroimy w paski o szerokości ok 0,5 cm i dlugości 5 cm.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy, wrzucamy pora, 3 gałązki tymianku, lekko solimy i smażymy do momentu aż por się lekko zeszkli. Wrzucamy szynkę i smażymy ok 3-4 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Reklama
  4. 3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na 12-15 min.
  5. 4. W dużym kubku łączymy ze sobą, śmietanę, jajka, pokruszony ser, 1 posiekaną gałązkę tymianku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. 5. Na podpieczony spód wykładamy pora z szynką, zalewamy masą śmietanową jajeczną, posypujemy serem mozarella i wstawiamy do piekarnika na 30-35 min.
  7. 6. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Tarta świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Smacznego!
Tarta z porem i szynką - na idealnie kruchym cieście
Tarta z porem i szynką - na idealnie kruchym cieście
Tarta z porem i szynką - na idealnie kruchym cieście
Chleb luksusowy z ziaren słonecznika
(1)
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i koncentratem
(2)
Chiński ryż smażony z jajkiem i warzywami
(1)