1. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy 2 placki o jednakowej wielkości (takiej wielkości jak posiadana forma do pieczenia). Pierwszym plackiem wykładamy dno formy.
2. Mak sparzamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut i odcedzamy przez sito. Przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), cukier i cynamon.
3. Ubijamy jajko. Większość dodajemy do masy makowej, pozostawiając nieco do posmarowania ciasta.
4. Jabłko kroimy na cienkie plasterki i układamy na spodzie. Na górze rozsmarowujemy masę makową, pozostawiając brzeg ciasta. Przykrywamy drugim rozwałkowanym plackiem. Palcami przyciskamy brzegi obu placków.
5. Przygotowane do pieczenia ciasto smarujemy jajkiem. Górę nakłuwamy widelcem, by w czasie pieczenia uszło z ciasta powietrze i ciasto się nie popękało.
6. Wkładamy ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut. Kroimy po wystygnięciu. Smacznego!