Sernik z Musem Truskawkowym i Bezami

2023-05-19 Autor przepisu Na To Mam Ochotę

Sernik z Musem Truskawkowym i Bezami
Fantastyczny sernik o zwartej, ale kremowej konsystencji z  kremem intensywnie truskawkowym.

Dla przełamania smaku orzeźwiające maliny w galaretce krystalicznej i pokruszone chrupkie beziki. Smakuje obłędnie, wygląda mega efektownie. Zniknął w mgnieniu oka. Musicie tego spróbować!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    na kruchy spód:
    • 1 szklanka mąki pszennej 
    • 1/2 szklanki mąki krupczatki
    • 2 żółtka
    • szczypta soli
    • 1/3 szklanki cukru pudru
    • 1 łyżeczka proszku do wypieków (płaska)
    • 8 g cukru wanilinowego
    • 90 g masła
    na masę serową:
    • 1 kg twarogu mielonego  (dobrej jakości, tym razem u mnie Piątnica)
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 16 g cukru waniliowego
    • 4 jajka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    na Krem Truskawkowy:
    • 300 g truskawek
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
    • 1-2 łyżki soku z cytryny
    na czekoladową polewę i błyszczące maliny:
    • mrożone maliny (mając świeże - można pominąć zabawę z galaretką)
    • 1/2 opakowania galaretki krystalicznej o smaku cytrynowym lub truskawkowym
    • 70 g czekolady mlecznej
    • 80 ml śmietanki kremówki
    • 1 łyżeczka kakao
    • mini bezy

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Kruchy spód: Zimne masło zagnieść z przesianą mąką pszenną, krupczatką i proszkiem do pieczenia - na sypką, wilgotną masę.
  2. 2. Dodać cukry, sól, żółtka. Zagnieść ciasto tworząc kulę.
  3. Reklama
  4. 3. Rozwałkować na mniej więcej wymiar foremki - u mnie tortownica 26 cm (jako wykrawacza można użyć odpinanych brzegów formy, a ze skrawków upiec ciasteczka - mi wyszło 6 sztuk tych "gratisów" :)
  5. 4. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia - przełożyć ciasto, dopiąć boki formy.
  6. 5. Do boków lekko przykleić masę. Schłodzić przez 1 godzinę. Następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 230* piekarnika.
  7. 6. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 200* i piec do zezłocenia. Wyjąć, przestudzić.
  8. 7. Masę serową: Wszystkie składniki muszę być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160*.
  9. 8. Umieścić w nim brytfankę wypełnioną wodą - nad nią umieścić kratkę, na niej będzie pieczony sernik.
  10. 9. Twaróg, śmietankę, jajka i cukry umieścić w misce, krótko zmiksować.
  11. 10. Dodać przesianą mąkę - zmiksować tylko do połączenia. Masa nie powinna być napowietrzona.
  12. 11. Masę serową przelać na lekko przestudzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165* (umieścić na kratce, nad brytfanką z wodą). Piec w kąpieli wodnej przez 1 godzinę.
  13. 12. Wyjąć, wystudzić. Następnie schłodzić przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
  14. 13. Krem Truskawkowy: Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia, wymieszać, odstawić. Truskawki pokroić w ćwiartki, przełożyć na patelnię.
  15. 14. Dodać sok z cytryny i cukier. Gotować do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.
  16. 15. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Zawartość patelni przełożyć do miseczki, przestudzić, ale nie dopuścić do zesztywnienia.
  17. 16. Śmietankę ubić na sztywno (bez cukru!). Dodać w 3-4 turach truskawki, za każdym razem krótko i delikatnie zmiksować, tylko do połączenia.
  18. 17. Opcjonalnie masę można dosłodzić cukrem pudrem lub "orzeźwić" kilkoma kroplami soku z cytryny.
  19. 18. Masę przełożyć na środek dobrze schłodzonego sernika pozostawiając około 2 cm wolne od brzegów. Schłodzić przez 1 godzinę.
  20. 19. Czekoladową polewę i błyszczące maliny: Śmietankę zagotować, można w mikrofali.
  21. 20. Dodać połamaną czekoladę, kakao. Odstawić na 1 minutę, wymieszać. Ponownie doprowadzić do zawrzenia.
  22. 21. Przestudzić do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Ozdobić pozostawione "wolne" brzegi sernika.
  23. 22. Galaretkę rozprowadzić w niepełnej szklance wody (mniej niż powinno się zgodnie z instrukcją na opakowaniu - maliny puszczą sok, galaretka musi być na tyle gęsta aby pozostał w środku).
  24. 23. Przestudzić, a następnie zanurzać w niej zamrożone maliny, wyjmować i układać na papierze do wypieków lub foli spożywczej.
  25. 24. Maliny szybko "dodatkowo" schłodzą galaretkę, więc przyspieszą jej tężenie. Jeśli za szybko stężeje, można wstawić ją na kilka sekund do mikrofali, wymieszać i kontynuować pracę.
  26. 25. Po stężeniu galaretki na malinach - układać je na cieście. Całość ozdobić pokrojonymi na ćwiartki lub połówki bezikami. Schłodzić przez 1 godzinę.
  27. )
  28. 26. Przechowywać w lodówce, w pojemniku na torty.
Sernik z Musem Truskawkowym i Bezami
Sernik z Musem Truskawkowym i Bezami
Sernik z Musem Truskawkowym i Bezami
Sernik z Musem Truskawkowym i Bezami
Marchewkowiec z kremem orzechowym
(1)
Sernik Izaura-na kakaowym cieście (pyszny, mięciutki, wilgotny)
(7)
Ciasto ciepnięte
(1)
Ciasta - Pijana śliwka
(1)
Przepis na ciasto serowe w piekarniku
(1)
Placek z rabarbarem
(1)
Puszyste ciasto jogurtowe ze śliwkami i morelami
(2)
Bananowiec bez pieczenia
(1)
Krucho-drożdżowe ciasto z makiem i masą śliwkową
(2)
Puszysta babka parzona
(6)