Krokiety z pieczarkami i serem

2024-07-12 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Krokiety z pieczarkami i serem
Krokiety z pieczarkami i serem to jedno z tych dań, które na stałe zagościły w polskiej kuchni. Ich przygotowanie może wydawać się czasochłonne, ale efekt końcowy zawsze wynagradza włożony wysiłek. Pieczarki są niskokalorycznym źródłem białka, błonnika oraz witamin z grupy B. W połączeniu z żółtym serem, który dodaje kremowości i wyrazistości, tworzą wyjątkowe danie, idealne na obiad czy kolację.

Alternatywy składników

  • Mąka: Można użyć mąki orkiszowej lub gryczanej.
  • Mleko: Alternatywą może być mleko roślinne, np. sojowe czy migdałowe.
  • Żółty ser: Można zastąpić serem mozzarellą lub serem wegańskim.

Wskazówki dotyczące przepisu

Aby przyspieszyć proces smażenia naleśników, warto używać dwóch patelni jednocześnie. Farsz musi być dobrze przyprawiony, aby krokiety nie wyszły mdłe.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Pieczarki są źródłem antyoksydantów, które wspomagają układ odpornościowy. Danie to, mimo smażenia, dostarcza wielu składników odżywczych. Wadą może być wysoka zawartość tłuszczu z oleju użytego do smażenia naleśników i krokietów.

Kalorie

  • Kalorie w całości: Około 2500 kcal
  • Kalorie na porcję: Około 250 kcal

Składniki

    Na naleśniki (Na 10 krokietów):
    • Mąka: 1,5 szklanki
    • Mleko: 1 szklanka
    • Ciepła woda: 1 szklanka
    • Jajka: 2 sztuki
    • Olej: 2 łyżki
    • Szczypta soli
    Na farsz:
    • Pieczarki: 1 kg, pokrojone w drobne kawałki
    • Cebulki: 3 małe, pokrojone w drobną kostkę
    • Żółty ser: 20 dkg, starty
    • Sól, pieprz do smaku
    • Olej do smażenia
    Do panierki:
    • Jajka: 2 sztuki
    • Bułka tarta
    • Tłuszcz do smażenia

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
  2. 2. Przygotowanie farszu: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda wyparuje. Odstawiamy do wystygnięcia, dodajemy starty ser i przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. 3. Formowanie krokietów: Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy boki i zwijamy w krokieta.
  4. 4. Panierowanie: Krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej.
  5. 5. Smażenie: Na rozgrzanym tłuszczu smażymy krokiety, zaczynając od strony złączenia, aż będą złociste z obu stron
  6. 6. Podsumowanie: Krokiety z pieczarkami i serem to pyszne i sycące danie, które można modyfikować według własnych upodobań. Dzięki różnorodnym alternatywom składników można dostosować je do różnych diet. Smacznego!
Krokiety z pieczarkami i serem
Duszone grzyby z groszkiem
(1)
Kurki po prowansalsku
(1)
Sałatka pieczarkowa
(1)
Grzybowy sos Boloński z mięsem mielonym
(1)
Zupa z brokułów i pieczarek
(1)