Ciasto “Wiosenka” jabłkami i kawałeczkami galaretki
Ciasto “Wiosenka” jabłkami i kawałeczkami galaretki
2020-03-18
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Lekkie i nie za dużo słodkie ciasto o kolorach pozytywnych wiosny. Poczęstujcie swoją rodzinę pozytywnym nastrojem i smacznym ciastem !
Składniki
Biszkopt:
jajka: 4
cukier: 4 łyżki
mąka pszenna tortowa: 4 łyżki z górkami
proszek do pieczenia: ⅓ łyżeczki
cukier waniliowy: 1 płaska łyżeczka
sól: szczypta
Masa jabłkowa:
jabłka: 7-8 średnich
zielona galaretka: 2 paczuszki
Masa śmietanowo - galaretkowa:
śmietanka kremówka 30%: 400 ml
cukrier puder: 2 łyżki z górkami
zielona galaretka: 1 paczuszka
czerwona galaretka: 1 paczuszka
żelatyna: 1,5 płaskiej łyżki
gorąca woda: ⅓ szklanki
Wierzch:
cytrynowa galaretka: 1 paczuszka
żelatyna: 1 płaska łyżeczka
Wykonanie przepisu
1. Kostka galaretkowa: Na początku 1 czerwoną galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, przelać do głębokiego talerza, włożyć do lodówki do zastygnięcia.
2. To samo uczynić z 1 paczuszką galaretki zielonej.
3. Następnie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypać cukry, zmiksować na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
4. Następnie wrzucić żółtka, krótko zmiksować, potem wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach do połączenia, ale nie dłużej.
5. Potem blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, włożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni temperatury.
7. Następnie włożyć biszkopt piec ~ 20 minut, do suchego patyczka - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
8. Ostudzić, potem dopiero oderwać papier.
9. Masa jabłkowa: Na początku owoce obrać ze skórek, pokroić w plastry, wrzucić do sporego rondla.
10. Podlać 4 - 5 łyżkami wody.
11. Dusić do zmniejszenia objętości o przynajmniej połowę - mają być prawie całkowicie pozbawione soku.
12. Do gorących jabłek wsypać obie zielone galaretki, energicznie wymieszać do połączenia, schłodzić do zgęstnienia, wyłożyć na biszkopt, ciasto wędruje do lodówki do stężenia masy jabłkowej..
13. Biszkopt nie trzeba nasączać. Myśle że lubicie bardzo wilgotne spody.
14. Zastygnięte galaretki ostrożnie wyjąć z talerzy - najpierw najlepiej podważyć je długim nożem od spodu i pokroić w kostkę.
15. Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej - ma być wciąż płynna.
16. Śmietankę ubić na sztywno, wsypać cukier puder, krótko zmiksować do połączenia.
17. Następnie do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietanki i wymieszać, szybko przelać do całości śmietanki, natychmiast zmiksować na najszybszych obrotach, krótko, do połączenia.
18. Następnie do masy wsypać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać delikatnie łyżką.
19. Wyłożyć na zastygniętą masę jabłkową, wyrównać powierzchnię, włożyć do lodówki.
20. Ostatnią cytrynową galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody razem z 1 płaską łyżeczką żelatyny, ostudzić i włożyć do lodówki.
21. Na zakończenie kiedy osiągnie konsystencję budyniu, wlać ją na ciasto, ponownie schłodzić w lodówce najlepiej przez kilkanaście godzin. Smacznego !
Answering to comment