Kupienie smacznej i naturalnej musztardy w sklepie nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka, a zrobienie jej według własnego gustu nie jest trudne. Kiedy mówię ludziom, że robię musztardę w domu, są zaskoczeni, bo myślą, że to bardzo trudne zrobić ją samemu. I tak, zapewniam, że naprawdę nie jest!
Przygotowanie domowej musztardy to prosta i łatwa praca, którą znacznie ułatwia elektryczna masownica. Najdłuższym procesem w tym przypadku jest pęcznienie ziaren gorczycy. Pęcznieją po pozostawieniu ich na noc. W tym przepisie polecam napęcznienie ziaren gorczycy w naturalnym soku jabłkowym wymieszanym w równych częściach z naturalnym octem jabłkowym, dzięki czemu moja musztarda pachnie słabo jabłkami. Można je również zamarynować w innych naturalnych sokach lub w białym winie, w zależności od smaku samej musztardy. Eksperymentowanie pozwoli Ci na zrobienie za każdym razem inaczej smakującej musztardy. Wystarczy, że spuchnięte ziarna gorczycy rozgnieciesz w tłuczku razem z miodem. Najsmaczniejsza przyprawa do mięs i steków jest gotowa! Ta musztarda może wytrzymać w lodówce nawet kilka miesięcy, ale u mnie nie wytrzymała długo i całkowicie przebiła musztardę ze sklepu. Ilekroć jadę w odwiedziny do przyjaciół lub rodziny, czasami wkładam moją domową musztardę do ładnego słoika, jest to najbardziej pożądany smakołyk.
A oto co znalazłam w książce o zdrowiu na temat domowej musztardy - "Domowa musztarda jest fantastyczna! Czy wiesz, że 100 gramów gorczycy zawiera aż 24,9 gramów białka? Jest również bogaty w witaminy z grupy B, selen, mangan i żelazo. Ocet jabłkowy cydr wzmacnia układ odpornościowy człowieka i poprawia trawienie. Czy robiliście kiedyś musztardę w domu? Tak, nie będziesz żałował swojego wyboru".
Z podanych powyżej ilości składników powstaje około 500 mililitrów musztardy.
Jego wykonanie zajmie tylko około 10 minut, przy czym najwięcej czasu na pęcznienie zajmują nasiona.
Answering to comment