Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami

2023-07-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
Zapraszam po przepis na Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną i Warzywami.  Azjatyckie wyroby mączne mogą śmiało konkurować z włoskimi specjałami. I nie byłabym taka pewna, na którą stronę przechyli się szala zwycięstwa. Udon smakuje wybitnie, perfekcyjnie nadaje się do podawania w wersji podsmażanej. Świetnie przejmuje orientalne smaki. Podany z podsmażaną wieprzowiną i warzywami na sposób azjatycki stanowi zdrowe, niebanalne, a proste i genialne danie obiadowe. Bardzo polecam!

Składniki

    na Makaron z Warzywami:
    • 300 g fasolki szparagowej zielonej
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 3 cebule
    • 1 opakowanie makaronu Udon
    • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
    • 1 łyżeczka sosu teriyaki
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 przyprawy do kuchni chińskiej (dobrej jakości)
    • 2 łyżeczki mieszanki ziół tajskich
    • 2 szczypty mielonego imbiru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 4 łyżki oleju / oliwy
    na Wieprzowinę po Chińsku:
    • 8 plastrów schabu wieprzowego
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 1/2 przyprawy do wieprzowiny
    • 1/2 przyprawy do kuchni chińskiej
    • 1 łyżeczka ziół tajskich
    • olej
    • 1 łyżka oliwy - (u mnie - chilli z czosnkiem)
    • 1 łyżeczka sosu teriyaki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Makaron z Warzywami: Marchewki obrać, przekroić na pół, a następnie w cienkie paseczki. Pietruszkę pokroić w kostkę.
  2. 2. Cebule pokroić w plasterki.
  3. 3. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie się rumienić dodać marchewkę i pietruszkę - na małej mocy palnika podsmażyć całość.
  4. 4. Pod koniec dodać cukier i 3 łyżki sosu sojowego jasnego. Chwilkę podsmażyć i wrzucić fasolkę.
  5. 5. Podsmażyć przez 1-2 minuty, a następnie podlać warzywa 1 szklanką wody. Gotować, aż prawie cały płyn odparuje. Ponownie podlać 1 szklanką wody.
  6. 6. Doprowadzić do zawrzenia i odstawić na bok.
  7. 7. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  8. 8. Przelać zimną wodą. Odcedzić. Kiedy ocieknie z wody umieścić go w misce i wymieszać z przyprawą do kuchni chińskiej i ziołami tajskimi oraz 1 szczyptą mielonego imbiru.
  9. 9. W woku rozgrzać olej sezamowy i 2 łyżki oliwy. Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucić makaron i energicznie wstrząsnąć patelnią lub przemieszać.
  10. 10. Przez chwilę podsmażyć makaron, a następnie dodać warzywa z wywarem. Krótko podgotować, co jakiś czas mieszając na najwyższej mocy palnika.
  11. 11. Dodać wieprzowinę - wymieszać. W 1/3 szklanki wody rozprowadzić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  12. 12. Dodać do warzyw i energicznie zamieszać całość na najwyższej mocy palnika, do momentu w którym lekki sos oplecie warzywa, mięso i makaron.
  13. 13. Opcjonalnie można dodać więcej sosu sojowego.
  14. 14. Wieprzowinę po Chińsku: Schab lekko utłuc tłuczniem z obu stron.
  15. 15. Pokroić w długie plasterki. Zamarynować w sosie, ziołach i przyprawach.
  16. 16. Każdy kawałek obtoczyć w mące i wrzucać na mocno rozgrzany wok z olejem sezamowym i oliwą.
  17. 17. Smażyć krótko na największej mocy palnika - często mieszając.
  18. 18. Mięso powinno być delikatnie zarumienione, kruche i delikatne.
  19. 19. Mięso powinno być delikatnie zarumienione, kruche i delikatne.
  20. 20. Mięso dodać do makaronu udon z warzywami - przed zaprawieniem odrobiną maki ziemniaczanej.
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
Makaron z polędwiczką, wieprzową i szparagami
(1)