Bardzo smaczna, lekka, a jednocześnie obfita kolacja dla całej rodziny. Przepis z kuchni włoskiej, dostosowany do rosyjskich realiów.
Składniki
spaghetti: 1 opakowanie - 500 gram
marchewki (marchewka dziecięca): 200 gram lub 1 zwykła
cebula: 1 szt
cukinia: 1 szt
słodka bułgarska papryka: 1 szt (najlepiej żółty, ale nie niezbędny)
śmietanka 15-20%: 200 gram
ser śmietankowy: opcjonalnie
masło: opcjonalnie
sól i pieprz: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Do patelni wkładamy marchewki lub zwykłe marchewki pokrojone w paski i smażymy je trochę. Dodaj do tego posiekaną paprykę.
2. Gotujemy spaghetti. Zanurz we wrzącej osolonej wodzie bez rozbijania !, Spaghetti. Aby to zrobić, zaleca się wziąć bardzo dużą patelnię.
3. Gotuj spaghetti aż do ugotowania, spuść wodę, pozostawiając pół szklanki bulionu (przyda się nam). Wlej łyżkę oliwy z oliwek do rondla ze spaghetti, zamknij pokrywkę i lekko wstrząśnij, aby olej rozprowadził się na makaronie i nie skleił się.
4. Nie zapomnij o warzywach na patelni - od czasu do czasu mieszaj. Dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie do marchwi i pieprzu. Smaż trochę.
5. Następnie połóż cukinię pokrojoną w paski. Wszystko miksujemy, wlewamy spod łyżki wywaru kilka łyżek wywaru i trochę go wystawiamy. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy i suszone zioła - majeranek, bazylię lub mieszankę prowansalskich ziół.
6. Gdy warzywa osiągną półgotowy etap (zmiękcz), wlej śmietankę do garnka, sól i pieprz do smaku.
7. Jeśli dodasz do sosu mały kawałek masła i kilka łyżek miękkiego sera, smak będzie bardziej nasycony. Doprowadzić sos do gotowości.
8. Zapraszamy wszystkich do stołu ... Pamiętaj o głównej zasadzie Włochów - sos wkłada się do makaronu, ale nie makaron w sosie! ... Więc wlewamy nasz sos do spaghetti, miksujemy i układamy na talerzach ... Dajmy wszystkim łyżkę i widelec ( jedz spaghetti we właściwy sposób - łyżką, zawiń spaghetti na widelcu i przynieś do ust, trzymając łyżkę pod widelcem, aby sos nie kapał!) i ... Smacznego!