Najdelikatniejszy włoski ser gotowany w Twojej kuchni! Znajduje zastosowanie w wielu potrawach kuchni włoskiej, ma delikatny twaróg i niską zawartość alkoholu. Do zrobienia sera potrzebujesz tylko dwóch składników, możesz to łatwo powtórzyć z smaa!
Jeśli jesteś fanem ricotta i sera to spodoba ci się to danie. Idealnie ugotowane ricotta jest wystarczająco smaczne, ale dodaj trochę wina, świeżo posiekaną mozzarellę, parmezan i sery fontina i masz absolutnie przepyszny dodatek. Poważnie, gdybym miał wybrać trzy słowa opisujące to danie, byłyby one: kremowe, serowe niebo.
Moje doświadczenie z ricotta jest dość ograniczone. Zjadłem go kilka razy w restauracjach i kiedy byliśmy we Włoszech. Kilka razy widziałem, jak robią to ludzie, ale zawsze byłem onieśmielony tym procesem. Jednak po kilku próbach sam zorientowałem się, że nagroda w postaci kremowego ricotta jest warta włożonej w nie pracy. A kiedy mówię „praca”, nie mam na myśli tego, że niewolniczo pracujesz przed kuchenką godzinami bez przerwy, ale wymaga to stopniowego mieszania jednej chochli gorącego bulionu na raz. Cały proces trwa około 30 minut. Ale zaufaj mi, kiedy ci powiem, że nie ma wiele pracy, aby uzyskać kremowy, pyszny rezultat.
Jestem głęboko przekonany, że ricotta było przez lata źle oceniane. Tak wiele osób unika ricotta w domu, ponieważ uważają, że jest to trudne lub zbyt temperamentne lub że wymaga wielu godzin mieszania ricotta na kuchence.
Ale w rzeczywistości ricotta jest dość łatwe do zrobienia. I chociaż ricotta wymaga trochę uwagi (mieszania) podczas gotowania, osobiście uważam, że nie jest trudniejsze i nie wymaga więcej uwagi niż - powiedzmy - zrobienie smażonego mięsa. (I ze znacznie mniejszą ilością siekania!)
To proste ricotta z serem jest pełne, jak się domyślacie, koziego sera i parmezanu i jest idealnym dodatkiem do.
Mam nadzieję, że wszyscy mieli wspaniałe wakacje! Pomyślałem, że wchodząc w nowy rok, czas na ponowne wprowadzenie dwóch moich ulubionych dań, które zaktualizowałem o nowe zdjęcia. To może wydawać się nie z lewej strony, ale jeśli jest jeden przepis, z którego jestem najbardziej dumny, jest to ricotta z serem. To naprawdę najlepszy przepis na ricotta.
Wiem, wiem, czy ricotta jest czymś, z czego można być naprawdę dumnym? Cóż, dla mnie był to pierwszy przepis, który zrobiłem, w którym nie stosowałem się do niego dokładnie. Chociaż robiłam ricotta kilka razy, nie znalazłem jeszcze przepisu, który naprawdę mi się podobał. Główne z nich to parmezan i cytryna. Chociaż dobrze, po prostu czułem, że czegoś brakuje, więc zdecydowałem się wprowadzić do mieszanki mój ulubiony ser - ser kozi!
Reklama
Tak się stało, gdy pierwszy raz zrobiłem to z kurczakiem piccata. I po pierwszym kęsie cytrynowego kurczaka z ricottą wpadłem w złość. Byłem też z siebie bardzo dumny, że zrobiłem coś samodzielnie! Od tego czasu nie robię piccata z kurczaka bez ricotta z kozim mlekiem. Nie zrozumcie mnie źle, to ricotta samo w sobie jest doskonałe i jadłam je wiele razy z kurczakiem piccata.
Ah... i odtąd odkryłam ser ricotto, prawie zawsze dodaję go do innych łatwych przepisów na ricotto, ale nie aż tak dużo. Mam nadzieję, że spróbujesz tego ricotto!