Schab z pieczarkami zapiekany w piekarniku

2022-08-18 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Schab z pieczarkami zapiekany w piekarniku
Schab z pieczarkami z piekarnika to smaczne danie obiadowe, które można podawać na wiele sposobów. Oto łatwy przepis na soczystą pieczeń.

Schab z pieczarkami jest soczysty, kruchy i aromatyczny. Będzie pasował do ziemniaków, różnego rodzaju kasz czy klusek śląskich. Wystarczy dodać sałatkę, by mieć pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny.

Składniki

    • 800 g schabu bez kości
    • 500 g pieczarek
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 gałązki świeżego rozmarynu (może być suszony)
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • sól i pieprz
    • olej rzepakowy
    • woda

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
  2. 2. Pieczarki obierze skórki, a następnie pokój w grube plasterki. To samo zrób z cebulą.
  3. 3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Obsmaż schab z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni.
  4. 4. Na tej samej patelni obsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dorzuć pieczarki. Dodaj przyprawy.
  5. 5. Schab ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj pieczarki z cebulą. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu. Dolej około 3/4 szklanki gorącej wody.
  6. 6. Piecz mięso w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
(1)
Marynata do polędwicy wieprzowej
(1)
Pulpety w sosie śmietanowo-serowym
(1)