Makaron z polędwiczką, wieprzową i szparagami

2024-06-16 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Makaron z polędwiczką, wieprzową i szparagami
Makaron z polędwiczką wieprzową i szparagami to wyjątkowe danie, które łączy delikatność wieprzowiny z chrupkością świeżych szparagów. To idealna propozycja na obiad, która dostarcza nie tylko niezapomnianych wrażeń smakowych, ale również korzyści zdrowotnych. Szparagi są bogate w witaminy A, C, E oraz K, a także w kwas foliowy, co wspiera układ immunologiczny, poprawia wzrok i przyczynia się do zdrowia kości. Polędwiczka wieprzowa jest źródłem wysokowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni.

Porady i alternatywy:
- Alternatywy dla szparagów: Można użyć brokułów, fasolki szparagowej lub młodego szpinaku​.
- Alternatywy dla polędwiczki: Można zastąpić polędwiczkę kurczakiem lub indykiem, co również doda wartości odżywczych i zmieni nieco smak potrawy.

Składniki

    • Polędwiczka wieprzowa: 200 g
    • Sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku
    • Masło lub oliwa: 1 łyżka
    • Świeży makaron: 250 g lub suszonego makaronu: 130 g
    • Zielone szparagi: pół pęczka
    • Młoda cebula: 1 mała
    • Czosnek: 2 ząbki
    • Bulion: 125 ml
    • Śmietanka 30%: 125 ml
    • Natka pietruszki: 2 łyżki
    • Tarty parmezan lub grana padano: 4 łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Polędwiczka wieprzowa: 200 g - Odciąć białą błonę, pokroić na plasterki, delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie przekroić na 2-3 kawałki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. 2. Makaron: 250 g świeżego lub 130 g suszonego - Zagotować wodę w garnku, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. 3. Szparagi: pół pęczka - Opłukać, odłamać jasne, twarde końce, pokroić zielone części na plasterki, główki zachować w całości. Na minutę przed końcem gotowania makaronu, wrzucić szparagi do wody.
  4. 4. Cebula: 1 mała - Pokroić w kostkę.
  5. 5. Czosnek: 2 ząbki - Przecisnąć przez praskę.
  6. 6. Masło lub oliwa: 1 łyżka - Rozgrzać na dużej patelni, zeszklić cebulę, pod koniec dodać czosnek. Zdjąć na talerz.
  7. 7. Polędwiczka wieprzowa: Obsmażyć na patelni na większym ogniu z obu stron, dodając następnie cebulę i czosnek.
  8. 8. Bulion: 125 ml - Wlać na patelnię, zagotować, a po chwili dodać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki.
  9. 9. Makaron i szparagi: Odcedzić i dodać na patelnię, wymieszać z sosem. Jeśli sos jest za gęsty, dodać kilka łyżek wody z gotowanego makaronu.
  10. 10. Tarty parmezan lub grana padano: 4 łyżki - Posypać połową sera, wymieszać, a następnie wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
  11. 11. Danie to jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pełne wartości odżywczych. Polędwiczka wieprzowa dostarcza białka, a szparagi są źródłem licznych witamin i minerałów. Smacznego!
Noodle z warzywami po koreańsku
(1)
Spaghetti carbonara z kurczakiem
(1)
Cannelloni z farszem szparagowo-cukiniowym w sosie jogurtowo-czosnkowym posypane sezamem i orzechami
(1)
Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym
(1)
Makaron z brokułami, pomidorami i tuńczykiem
(1)