Schab w sosie własnym

2022-08-17 Autor przepisu Ugotowac

Schab w sosie własnym
Schab w sosie własnym to świetny pomysł na niedzielny obiad.

Pyszne, miękkie kawałki mięsa w aromatycznym sosie.

Poniższe danie idealnie pasuje do młodych ziemniaków.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 6 mniejszych kawałków schabu (już w plasterkach)
    • 1 cebula
    • sól, pieprz
    • papryka ostra
    • mąka do zagęszczenia sosu
    • olej

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu.
  2. 2. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy.
  3. Reklama
  4. 3. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (około 2 szklanek) i dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki.
  5. 4. Przygotowane mięso dusić co najmniej 1,5 godziny* na małym ogniu.
  6. 5. Pod sam koniec duszenia posmakować sos i ewentualnie doprawić. Wyjąć mięso i zagęścić sos (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki i rozmieszać je w 1/4 szklance wody; przygotowaną masę wlać do gotującego się sosu i wszystko ze sobą połączyć).
  7. 6. Pod sam koniec dodać kawałki schabu i jeszcze chwilę gotować.
  8. 7. * Krótki czas duszenia może spowodować, że schab będzie twardy.
Schab w sosie własnym
Schab w sosie własnym
Schab w sosie własnym
Kotlet szwajcarski z serem i szynką
(1)
Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami
(1)
Krucheniki z farszem
(1)
Marynata do polędwicy wieprzowej
(1)
Pulpety w sosie śmietanowo-serowym
(1)
Polędwiczki wieprzowe w sosie
(1)
Szynka w rękawie
(1)