Schab w sosie własnym to świetny pomysł na niedzielny obiad.
Pyszne, miękkie kawałki mięsa w aromatycznym sosie.
Poniższe danie idealnie pasuje do młodych ziemniaków.
Składniki
6 mniejszych kawałków schabu (już w plasterkach)
1 cebula
sól, pieprz
papryka ostra
mąka do zagęszczenia sosu
olej
Wykonanie przepisu
1. Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu.
2. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy.
3. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (około 2 szklanek) i dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki.
4. Przygotowane mięso dusić co najmniej 1,5 godziny* na małym ogniu.
5. Pod sam koniec duszenia posmakować sos i ewentualnie doprawić. Wyjąć mięso i zagęścić sos (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki i rozmieszać je w 1/4 szklance wody; przygotowaną masę wlać do gotującego się sosu i wszystko ze sobą połączyć).
6. Pod sam koniec dodać kawałki schabu i jeszcze chwilę gotować.
7. * Krótki czas duszenia może spowodować, że schab będzie twardy.