Pieczona wątroba wieprzowa z warzywami i cebulą

2023-05-01 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pieczona wątroba wieprzowa z warzywami i cebulą
Przygotowuję to danie od dawna, ale nigdy nie znalazłam czasu, aby podzielić się nim ze wszystkimi czytelnikami, ale gdy nadarza się okazja, robię to teraz. 

Są głównie tylko dwie grupy ludzi, którzy nie lubią wątróbki wieprzowej i dla których jest ona czymś wspaniałym. Tych pośrodku jest dość trudno znaleźć. Ja zaliczyłabym siebie do tej drugiej grupy, bo naprawdę je uwielbiam. I odkąd pamiętam, uwielbiam je od dziecka. Rzadko, inni lubią je dopiero, gdy dorosną i nauczą się je odpowiednio przygotowywać do smaku. Teraz, od czasu do czasu, zapiekam je z warzywami i cebulą i razem z mężem bardzo dobrze się nimi zajadamy. Dzieci natomiast nie mogą nawet na nie patrzeć, mówią, że to danie jest bezsensowne. Chciałabym więc, abyście wypróbowali ten przepis na wątróbkę i sami zdecydowali, czy Wam smakuje. :)

Składniki

    • wątróbka wieprzowa: 500 gramów
    • mleko (do namoczenia wątróbki)
    • cebula: 2
    • cukierki: 1
    • słodka papryka: 1
    • olej (do smażenia)
    • sól
    • pieprz

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw pokrój cebulę w plasterki, słodką paprykę w paski, a cukinię w plasterki i połówki.
  2. 2. Wątroba wieprzowa została namoczona w mleku, aby zapobiec goryczce, następnie odsączona i pokrojona na kawałki.
  3. 3. Następnie wrzucamy je na patelnię z mżawką oleju i smażymy przez około 10 minut.
  4. 4. Zdjąć z patelni i odstawić na bok.
  5. 5. Na patelni z olejem podsmaż warzywa.
  6. 6. Następnie włożyć z powrotem wątróbkę wieprzową, dodać sól i pieprz. Sauté jeszcze przez około 5 minut.
  7. 7. Można go jeść z wybranym przez siebie dodatkiem lub jako sałatkę. Pyszne!
Schab w sosie własnym
(1)
Jak ugotować ryż z wieprzowiną w parowarze?
(1)