Bardzo długo smażona łopatka wieprzowa zwana szarpaną wieprzowiną (Pulled pork ) to rozpływające się w ustach aromatyczne danie. Przygotowanie mięsa jest rozciągnięte w czasie, jednak naprawdę warto pokusić się o upieczenie mięsa tym sposobem. Pulled pork świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek i baza do przygotowania dań obiadowych. Możecie nim nadziewać także pieczywo, np. typu flatbread a później smażyć na patelni. Najczęściej do pieczenia staram się zakupić możliwie jak największą łopatkę wieprzową (co niestety nie jest zbyt łatwe).
Tym razem udało mi się zakupić 2,6 kg kawałek mięsa. Największą przewagą szarpanej wieprzowiny nad wszystkimi burgerami i kiełbaskami jest to, że takie danie jest przygotowywane z wyprzedzeniem i nie ma potrzeby tworzenia żadnego złomu czy grilla. Łopatka wieprzowa duszona w słodkim sosie barbecue oraz w sosie własnym jest dość tłusta; podczas duszenia cały ten tłuszcz topi się, a włókna mięśni w nich powoli nagrzewają się i miękną, aż mięso w finale stanie się tak miękkie, że dosłownie rozpływa się w ustach. Gotowana wieprzowina na przyjęcie jest idealna do noszenia w tym samym garnku, w którym była duszona.
W garnku elektrycznym o podwójnych ściankach mięso długo pozostaje ciepłe, a jeśli Twój garnek jest jednym z tych, które mają wkład ceramiczny - tylko lepiej. Chrupiąca surówka z kapusty, karmelizowana lub chrupiąca cebula świetnie nadaje się do mięsa. Należy również zapewnić wysokiej jakości miękkie bułeczki. I tutaj masz wspaniałe danie dla wszystkich tych gości, którzy lubią jeść mięso. Cóż, ci, którzy tego nie lubią, mają kłopoty.
W amerykańskiej kuchni jest kilka kultowych potraw, które zmieniając się (a w niektórych przypadkach wszystkie na raz), uczestniczą w prawie każdym spotkaniu, zasiadaniu lub pikniku.