Długo pieczona łopatka wieprzowa z kością w piekarniku (pulled pork)

2022-01-15 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Długo pieczona łopatka wieprzowa z kością w piekarniku (pulled pork)
Bardzo długo smażona łopatka wieprzowa zwana szarpaną wieprzowiną (Pulled pork ) to rozpływające się w ustach aromatyczne danie. Przygotowanie mięsa jest rozciągnięte w czasie, jednak naprawdę warto pokusić się o upieczenie mięsa tym sposobem. Pulled pork świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek i baza do przygotowania dań obiadowych. Możecie nim nadziewać także pieczywo, np. typu flatbread a później smażyć na patelni. Najczęściej do pieczenia staram się zakupić możliwie jak największą łopatkę wieprzową (co niestety nie jest zbyt łatwe). 

Tym razem udało mi się zakupić  2,6 kg kawałek mięsa. Największą przewagą szarpanej wieprzowiny nad wszystkimi burgerami i kiełbaskami jest to, że takie danie jest przygotowywane z wyprzedzeniem i nie ma potrzeby tworzenia żadnego złomu czy grilla. Łopatka wieprzowa duszona w słodkim sosie barbecue oraz w sosie własnym  jest dość tłusta; podczas duszenia cały ten tłuszcz topi się, a włókna mięśni w nich powoli nagrzewają się i miękną, aż mięso w finale stanie się tak miękkie, że dosłownie rozpływa się w ustach. Gotowana wieprzowina na przyjęcie jest idealna do noszenia w tym samym garnku, w którym była duszona. 

W garnku elektrycznym o podwójnych ściankach mięso długo pozostaje ciepłe, a jeśli Twój garnek jest jednym z tych, które mają wkład ceramiczny - tylko lepiej. Chrupiąca surówka z kapusty, karmelizowana lub chrupiąca cebula świetnie nadaje się do mięsa. Należy również zapewnić wysokiej jakości miękkie bułeczki. I tutaj masz wspaniałe danie dla wszystkich tych gości, którzy lubią jeść mięso. Cóż, ci, którzy tego nie lubią, mają kłopoty. 

W amerykańskiej kuchni jest kilka kultowych potraw, które zmieniając się (a w niektórych przypadkach wszystkie na raz), uczestniczą w prawie każdym spotkaniu, zasiadaniu lub pikniku. 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • Olej kukurydziany lub rzepakowy: 2 łyżki 
    • Łopatka wieprzowa z kością: 1 (2.5 -3,5 kg )
    • Sól 
    • Pieprz czarny
    • 2 średnie cebule (krojone)
    • Czosnek 5 ząbków
    • Sos barbecue 2 szklanki
    • Ciemny napój gazowany  1 szklanka (Root Beer, Dr. Pepper, Pepsi Cola lub podobne)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Zamiast Pepsi Coli lub innego napoju możesz użyć soku żurawinowego lub mango lub ciemnego piwa. Smak samej wieprzowiny ze wszystkimi powyższymi napojami będzie inny, ale we wszystkich przypadkach - bardzo dobry.
  2. 2. Najpierw natnij ostrym nożem kość barkową, nacinając mięśnie wokół kości, ale bez naruszania kształtu steku. Jeśli stek został zawiązany sznurkiem, sznurek usuwamy.
  3. Reklama
  4. 3. Posyp dużą ilością soli i pieprzu ze wszystkich stron mięsa.
  5. 4. Włóż posiekaną cebulę i ząbki czosnku do elektrycznego garnka.
  6. 5. Na wierzchu połóż pieczoną wieprzowinę i polej sosem.
  7. 6. Wlać pepsi lub inny napoj, wypełniając brzegi garnka, wokół steku.
  8. 7. Wieprzowina zostanie ugotowana, gdy mięso stanie się wyjątkowo miękkie, a włókna mięśniowe łatwo rozdrobni się widelcem.
  9. 8. Ugotowane mięso przełóż na szeroką patelnię i pokrój na włókna za pomocą dwóch widelców. Wyrzucamy duże kawałki tłuszczu. Rozłóż mięso na blasie równomierną warstwą.
  10. 9. Do garnka wlać płyn, w którym duszone mięso i schłodzić, aby oddzielić tłuszcz. Zgarniamy i wyrzucamy tłuszcz, który uciekł i zestalił się. Całą powierzchnię pokrojonego mięsa posyp pozostałym płynem tak, aby mięso tylko się zamoczyło, ale nie unosiło się w płynie.
  11. 10. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Formę z mięsem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, mieszając od czasu do czasu, aż powierzchnia lekko się zarumieni, około 15-20 minut.
  12. 11. Wyjmij z piekarnika. Serwujemy na ciepło, z miękkimi drożdżówkami, surówką z kapusty, chrupiącymi krążkami cebuli i sosem barbecue. Pyszne!
Długo pieczona łopatka wieprzowa z kością w piekarniku (pulled pork)
Szynka w rękawie
(1)
Karkówka z serem i ananasem
(1)
Płow (Pilaw) | Przepis
(2)
Polędwica z pieczarkami i sosem
(2)