Przygotowałam pyszną pieczeń z żeberkami wieprzowymi, które dzięki marynowaniu są bardzo pachnące, z piękną apetyczną skórką i po prostu rozpływają się w ustach. zacznij gotować!
Składniki
żeberka wieprzowe: 1 kg
cebula: 1 duży
marchewki: 1 średnia
ziemniak: 700–800 g
Do marynaty:
musztarda francuska: 1 łyżka stołowa
ketchup (chili): 2 łyżki stołowe
sos sojowy: 2 łyżki stołowe
czosnek: 2 ząbki
Opcjonalnie:
gęsta śmietana: 1 łyżka stołowa
olej roślinny: 2 łyżki stołowe
sól
liść laurowy
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj żeberka. Dodaj musztardę, keczup, sos sojowy, posiekany czosnek, sól do smaku i dobrze wymieszaj z żebrami, delikatnie zetrzyj je rękami, aby marynata była dobrze wchłaniana. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
2. Pokrój cebulę w małe kostki, plasterki marchwi. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.
3. Dodaj olej roślinny na dno naczynia do pieczenia (mam szklankę). Rozłóż połowę cebuli i marchewki. Potem ziemniaki. Sól, dodaj liść laurowy i rozłóż pozostałe cebule i marchewki.
4. Wyciągamy żeberka z lodówki.
5. Dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, dobrze wymieszaj i ułóż żeberka na ziemniakach. Zamknij formę pokrywką i wstaw do pieczenia w piekarniku. Temperatura wynosi 160-170 stopni. Czas pieczenia wynosi 1 godzinę + 20 minut na podgrzanie formy (ponieważ wkładamy szklane naczynia do zimnego piekarnika). Zamiast ziemniaków możesz wziąć inne warzywa, które kochasz, możesz dodać trochę aromatycznych ziół do swojego smaku. Smacznego !