Pyszne, sycące i pożywne danie mięsne! Kotlety pieczone w piekarniku doskonale nadają się do zdrowego odżywiania. To danie jest idealne na codzienny obiad i świąteczny stół. Spróbuj !!!
Składniki
wieprzowina: 500 gram
pomidory: 2 szt
twardy ser: 100 gram
sól: do smaku
suche przyprawy: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj składniki na kotlety. Możesz wziąć wieprzowinę z szynką lub węglanem. Najważniejsze jest to, że wygodnie jest kroić na porcje do bicia. Będę używać szynki wieprzowej. Wybierz mięso, które nie zostało zamrożone, w przeciwnym razie po rozmrożeniu wszystkie soki wyjdą z niego, a kotlety okaże się suche.
2. Pokrój wieprzowinę na kawałki o grubości 1,5-2 cm.
3. Do ubijania połóż kawałek mięsa na desce i przykryj folią spożywczą. Ubij młotkiem mięso bezpośrednio po plastiku. Folia zapobiega rozpryskiwaniu się soku z mięsa, a krawędzie kawałka nie rozerwą się podczas ubijania. W ten sposób odepnij wszystkie kawałki.
4. Przygotuj blachę do pieczenia. Przykryj papierem do gotowania. Ułóż ubite mięso na blasze do pieczenia. Wszystkie kawałki posyp odrobiną soli i przypraw do smaku. Mielony czarny pieprz może być użyty jako przyprawa. Możesz też spróbować czegoś bardziej aromatycznego, na przykład rozmarynu lub bazylii.
5. Umyj pomidory i pokrój je na pół. Usuń kucyk. Następnie pokrój każdą połowę na plasterki.
6. Zetrzyj twardy ser na drobnej lub średniej tarce. Na każdym kotlecie ułóż pokrojone pomidory i obficie posyp startym serem.
7. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 40 minut. Gotowe danie zmieni kolor na złoty kolor, a ser się stopi. Sok będzie aktywnie uwalniany z mięsa i będzie pachniał bardzo aromatycznie po upieczeniu. Należy kierować się stopniem upieczenia w piekarniku: to znaczy, że czas gotowania może zająć więcej / mniej niż 40 minut.
8. Wyjmij gotowe kotlety z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj. Są świetni jako niezależni ludzie. Ale w razie potrzeby można je uzupełnić dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!
9. Spróbuj wziąć mięso, aby było trochę tłuszczu dla soczystości gotowego dania. Lub możesz natłuścić trochę ubite mięso kwaśną śmietaną, majonezem lub musztardą. Smacznego !