Polędwiczka wieprzowa z miodową nutą

2020-03-04 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Polędwiczka wieprzowa z miodową nutą
Idealne dania, które zajmuje mało czasu na przygotowanie, a gości już prędko będą. Spędzicie w kuchni tylko około 20 minut, a wynik będzie fantastyczny i spodoba się dla każdego !

Składniki

    • polędwiczka wieprzowa
    • miód: 2 łyżeczki 
    • suszony tymianek: 2 łyżki 
    • czarny pieprz świeżo zmielony: 1 łyżka 
    • czosnek: 3 ząbki
    • sól
    • olej słonecznikowy: ~ 3 łyżek 
    • smalec: 1 łyżeczka 
    • cebule: 2 średniej wielkości

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku myjemy polędwice i robimy nacięcie wzdłuż, a zatem kroimy na kawałki. Następnie posypujemy solą, łyżką czarnego pieprzu i 2 łyżeczkami tymianku.
  2. 2. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  3. 3. Następnie do miski kładziemy polędwicę, czosnek, 2 łyżeczki miodu, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i łyżeczkę smalcu.
  4. 4. Polędwicę smażymy na dużym ogniu około 3 minuty z każdej strony - żeby zarumieniła.
  5. 5. Następnie zmniejszamy ogień.
  6. 6. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do mięsa.
  7. 7. Czekamy jeszcze 15 min - mieszamy od czasu do czasu. Wybieramy i podajemy. Smacznego!
Makaron z polędwiczką, wieprzową i szparagami
(1)
Polędwica z pieczarkami i sosem
(2)
Krucheniki z farszem
(1)
Pulpety w sosie śmietanowo-serowym
(1)
Schab z pieczarkami i cebulą
(1)