Schab pieczony w mleku i cebuli

2022-08-13 Autor przepisu Kuchnia szeroko otwarta

Schab pieczony w mleku i cebuli
Schab pieczony w mleku chodził za mną od ponad miesiąca. Mięso tak przygotowane jest kruche i delikatne, a podane z mlecznym sosem smakuje bajecznie. Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście schabu w ten sposób koniecznie musicie to nadrobić. ;) To jeden z tych przepisów, który świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach jak i na niedzielnym obiedzie. ;) 

Składniki

    • 1 kg schabu
    • 1 litr mleka 3,2 %
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 3 duże ząbki czosnku
    • 2 łyżki majeranku
    • 4 liście laurowe
    • 5 kulek ziela angielskiego 
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 mała cebula
    • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
    • 1 łyżka mąki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę oleju, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. 2. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Zamarynowany schab wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
  3. 3. Na patelni na dużym gazie podgrzać olej. Schab obsmażyć na rumiano z każdej strony, ponownie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mleko podgrzać z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  4. 4. Gorącym mlekiem zalać schab (powinien sięgać do 3/4 wysokości mięsa). Tak przygotowane mięso w mleku przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka) z termoobiegiem. Piec przez 30 minut.
  5. 5. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i polać wierzch mięsa mlekiem. Piec przez kolejne 30 minut. Mięso wyciągnąć z mleka, zawinąć w folię i ponownie wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika.
  6. 6. Na patelni na której obsmażało się mięso, na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Mleko przelać do rondelka i dodać do niego zeszkloną cebulę. Mleko podgrzać na mocnym gazie do lekkiego odparowania.
  7. 7. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę. Wlać do mlecznego sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Podgrzać do zagęszczenia się sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schab podawać z przygotowanym sosem.
  8. 8. Rady: Do marynowania schabu można użyć dowolnej, ulubionej kompozycji ziół.
  9. 9. Podczas pieczenia mleko będzie się lekko pienić, należy więc piec schab w naczyniu, w którym mleko sięga do mniej więcej 3/4 wysokości formy.
  10. 10. Jeśli w sosie mlecznym pojawią się grudki należy po przelaniu do rondelka zmiksować go do uzyskania kremowej konsystencji.
  11. 11. Można zrezygnować z zagęszczania sosu mąką, należy jednak odparować go do odpowiedniej gęstości.
  12. 12. Tak przygotowany schab można podawać także na zimno np. do kanapek.
Schab pieczony w mleku i cebuli
Schab pieczony w mleku i cebuli
Schab w sosie własnym
(1)
Domowy baleron
(1)
Wątroba wołowa wschodnia
(17)
Żeberka z Grilla - Miękkie i Soczyste
(1)