Sałatka z czerwonej kapusty

2020-04-18 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sałatka z czerwonej kapusty
Proponuję spróbować (która nie próbowała) sałatki z czerwonej kapusty. Bardzo proste, szybkie i pyszne!

Składniki

    • czerwona kapusta
    • sól
    • majonez
    • opcjonalnie cebula, świeży ogórek, sok z cytryny lub ocet
    Marynowana cebula:
    • kilka cebuli
    • woda: 250 ml
    • ocet 9 %: 65 - 70 gram 
    • cukier: 3 łyżki stołowe
    • sól: 0,5 łyżki 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku drobno posiekaj kapustę.
  2. drobno siekamy kapustę
  3. 2. Sól do smaku i trochę zetrzyj rękami, aby była bardziej miękka
  4. przyprawiamy kapustę i trzemy rękami
  5. 3. Dodaj majonez (i inne produkty, jeśli chcesz). Wymieszaj.
  6. dodajemy majonez
  7. 4. Dodałem też marynowaną cebulę (uwielbiamy to).
  8. 5. Niech sałatka wytrzyma, jak długo wytrzymasz (pół godziny, godzinę) na stole. Możesz jeść od razu …
  9. przygotowana sałatka
  10. 6. Smak czerwonej kapusty różni się od białej kapusty - coś między kapustą a rzodkiewką, ogólnie z goryczką. Smacznego!
  11. przygotowana sałatka z czerwonej kapusty
  12. 7. Marynat cebuli: Pierścienie cięte / półpierścienie cebuli
  13. kroimy cebulę
  14. 8. Włóż do małego słoika.
  15. 9. Wymieszaj: wodę, cukier, sól, zagotuj, włóż ocet, gdy tylko zacznie się gotować, zalej cebulę marynatą.
  16. dodajemy składniki do słoika
  17. 10. Zamknij pokrywę.
  18. 11. Gdy słoik ostygnie (1-1,5 godziny), cebula jest gotowa, możesz jej użyć i zjeść.
  19. 12. Przechowuj marynowane cebule w lodówce. Schłodzona cebula będzie smakowała lepiej.
  20. 13. Przed włożeniem sałatki należy ją wycisnąć i pokroić.
  21. marynowana cebula
  22. 14. Pyszne, chrupiące. Tylko ocet musiałem dolać trochę więcej, mam to 5%
Fit sałatka z pieczonej dyni
(1)
Salatka na Wielkanoc
(7)