Gryczanki z kurczakiem

2020-06-07 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Gryczanki z kurczakiem
Gryczanki to bardzo popularne danie kuchni ukraińskiej. Nazywane są tak, ponieważ oprócz mięsa dodają kaszą gryczaną do mięsa mielonego. Moim zdaniem najsmaczniejsze są Greki z nadzieniem z kurczaka.

W przeciwieństwie do zwykłych kotletów, nie wkładają chleba nasączonego mlekiem, ale dodają cebulę, czosnek i wstępnie smażoną marchewkę. W rezultacie kotlety są bardzo soczyste, delikatne i smaczne. Można je podawać z dowolnym przystawką, są bardzo smaczne z warzywami, a także z sosem śmietanowym z ziołami. Zatem to, co i jak je jeść, zależy od twoich preferencji, ale fakt, że będą się podobać tobie i członkom twojej rodziny, jest niewątpliwy!

Składniki

    • mięso z kurczaka: 500 gram
    • kasza gryczana: 250 gram
    • cebula: 1 szt 
    • marchewki: 1 szt 
    • jajka kurze: 2 szt 
    • czosnek: 1 ząbek
    • zieleń: kilka pęczków 
    • olej roślinny: do smażenia
    • sól: do smaku
    • mielony pieprz: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Do gotowania najlepiej używać nie mielonego mięsa, ale zrobić to sam. Aby to zrobić, możesz wyciąć mięso z ud i piersi z kurczaka, a także dodać trochę tłuszczu z kurczaka. Następnie przepuszczamy mięso z kurczaka przez maszynę do mięsa, dodając do niego cebulę. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce, posiekaj ząbek czosnku i posiekaj drobno pietruszkę z koperkiem.
  2. przygotowujemy produkty na gryczanki
  3. 2. W misce z mielonym kurczakiem dodaj przygotowane warzywa i czosnek i podsmaż marchewki na patelni na oleju roślinnym. Silnie usmażyć marchewki nie jest konieczne, wystarczy, aby było miękkie.
  4. smażymy marchew
  5. 3. Do mielonego mięsa dodaj jajka, sól, zmielony pieprz i smażoną marchewkę. Natychmiast dodaj gotowaną wcześniej owsiankę gryczaną. Następnie dokładnie wymieszaj razem, aż do połączenia.
  6. dodajemy jajka i przyprawy do mielonego mięsa
  7. 4. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, mokrymi rękami uformujemy kotlety z przygotowanego mięsa mielonego i smażymy z obu stron, aż lekko się zarumienią. Mocne smażenie nie jest konieczne, ponieważ doprowadzimy je do pełnej gotowości w piekarniku. Z tej ilości mielonego mięsa wyszło 15 Greków.
  8. smażymy uformowane gryczanki
  9. 5. Po usmażeniu przesuwamy je wszystkie do postaci ogniotrwałej, zalewamy dość ciepłą wodą, dosłownie pół centymetra i wysyłamy do rozgrzanego piekarnika. Doprowadzić Greka do piekarnika, aż będzie gotowany przez 7-10 minut.
  10. pieczemy usmażone gryczanki w piekarniku
  11. 6. Z pieca wyjmujemy gotową pachnącą grekę. Co najważniejsze, aby podawać je na ciepło i świeżo przygotowane, należy natychmiast pomyśleć o przystawce. Chociaż Grecy są dobrzy w każdej formie, nawet gdy jest zimno lub ciepło. Gorąco polecam przygotowanie ich do urozmaicenia menu głównego, aby zastąpić tradycyjne kotlety. Smacznego!
  12. gryczanki z kurczakiem
Placuszki z piersi kurczaka z warzywami
(1)
Chicken biryani - indyjska tratwa z ryżem basmati
(1)