Ryż brązowy ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Brązowy ryż wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, neuroprotekcyjne czy obniżające cholesterol. W wielu aspektach uważany jest za zdrowszy niż biały i w powszechnym przekonaniu utożsamiany jest ze zbilansowaną dietą. Taki ryż jest bogaty w błonnik, dzięki czemu uczucie sytości będzie trwało dłużej i łatwiej przystosujesz się do swojej wagi jedząc taki pokarm.
Brązowe żółtka są bogate w najważniejsze minerały, ich składniki wydają się idealnie zbilansowane, dzięki czemu nadają się również do diety. To wspaniałe jedzenie dla osób, które mają problemy z trawieniem. Największy udział ryżu (79,95 proc.) stanowią zdrowe węglowodany, ale także białko (7,7 proc.), tłuszcz (0,4 proc.), błonnik (2,2 proc.), woda (14 proc.), minerały (żelazo) i witaminy (zwłaszcza grupa B) i woda.
Ryż zawiera dość dużo błonnika, który wchłania wodę, a także bierze udział w przemieszczaniu się pokarmu w organizmie, usuwając toksyny, dlatego ryż jest szczególnie kompatybilny z produktami, które nie zawierają błonnika, np: z mięsem, rybą, jajkami, mlekiem, serem.
Kiedy Japończycy gotują ryż, stosunek jego do wody zależy od dojrzewania ryżu. Im „starszy” ryż, tym więcej wody będzie potrzebował. Korzystny stosunek dojrzałego ryżu do wody wynosi 1:1, a starszego ryżu około 8:10. Najlepszy stosunek to 1:2 dla brązowego ryżu i około 1:4 dla dzikiego ryżu. Ryż należy zawsze wlewać tylko do wrzącej wody. U nas biały ryż zajmuje około 15 minut, zapiekany około 40 minut, a gotowany na parze lub parzony przez około 20-25 minut. Najważniejsze to nie rozgotować ryżu, bo wtedy rozkłada się więcej dobroczynnych w nim substancji.
Gdybyśmy częściej używali brązowego ryżu zamiast zwykłego białego ryżu, chronilibyśmy przed nadciśnieniem i miażdżycą, a także znacznie zmniejszyli ryzyko zawałów serca. Ryż brązowy jest znacznie korzystniejszy niż ryż biały – zawiera znacznie więcej składników odżywczych. W Azji taki ryż spożywają zarówno dzieci, jak i osoby starsze, podczas gdy w Europie i Ameryce cenią go tylko zwolennicy zdrowszego stylu życia. Należy jednak zauważyć, że brązowy ryż ma jedną wadę - stosunkowo krótki okres przydatności do spożycia (ze względu na tłustą łuskę ziarna).
Około 90 procent codziennej diety Azjatów składa się z ryżu (trudno w to uwierzyć). Spożywa się je na śniadanie, obiad lub kolację, zarówno gotowane, jak i smażone. Dostępny w kolorze białym, czarnym, brązowym, słodkim, ostrym, kwaśnym lub słonym.
Najnowsze badania przeprowadzone na Temple University (USA) wykazały, że brązowy ryż zawiera specjalne substancje, które pomagają chronić serce. W ryżu białym taki związek po prostu nie istnieje, ponieważ jest wrażliwy podczas mielenia. Takie obserwacje i odkrycia mogą bardzo łatwo wyjaśnić, dlaczego choroby serca są znacznie niższe w Japonii, gdzie ryż jest jednym z głównych produktów żywnościowych, niż w innych krajach świata zachodniego. Ponieważ brązowy ryż zawiera dużo więcej błonnika, pomaga regulować trawienie, a także zapobiega biegunkom i zaparciom. W tradycyjnej medycynie chińskiej brązowy ryż jest często używany do wzmocnienia trzustki i śledziony.
Reklama
Zaprazszam do przygotowania.