Nadaje się zarówno na obiad jak i na śniadanie - co? To polenta (kremowa kaszka kukurydziana) z duszonymi grzybami i jajkiem gotowanym bez skorupki! Jest naprawdę bardzo pożywna, sycąca i smaczna. I to jest to, czego potrzebujesz na szybki, codzienny posiłek. Oczywiście kaszę można zjeść samą, ale ja pokażę Wam jak zrobić ją z dodatkowymi dodatkami, które uwielbiam.
W przeciwieństwie do innych rodzajów kasz, polenta dopiero bardzo powoli trafia do naszych kuchni i żołądków. I choć daleko jej do nowego odkrycia, to jest raczej rzadkim gościem na stole każdego z nas. Wyjaśnienie tego jest dość proste: polenta jest w większości przypadków wytwarzana z kukurydzy. Jak zapewne wiecie, kukurydza nie może pochwalić się takimi samymi dobroczynnymi właściwościami jak np. gryka. Zboże to nie jest jednak kaloryczne, a przygotowane jako dodatek do potraw może bardzo urozmaicić naszą dietę. Zwłaszcza, że podobnie jak w innych kaszach, w ziemniakach kukurydzianych można znaleźć dobre węglowodany, które pomagają dłużej pozostać sytym.
Skąd wzięła się polenta? Należy chyba wspomnieć, że jest to kolejny wynalazek kuchni włoskiej, sięgający czasów starożytnego Rzymu. Oczywiście w tamtych czasach polenta robiono z pszenicy, orkiszu czy nawet ciecierzycy. Dopiero znacznie później polenta kukurydziana stała się popularna i jest spożywana do dziś. W prawdziwym włoskim daniu kasza jest gotowana w mleku lub wodzie. Kaszka jest aromatyzowana twardym serem i masłem.
Do wykonania tego przepisu chcielibyśmy zachęcić również Was. Dopiero oprócz tego wszystkiego, kasza jest doprawiona smażonymi brązowymi grzybami i grzybami eringi, a także ugotowanym bez skorupki jajkiem. Smak jest fantastyczny!
Grzyby. Pieczarki i grzyby eringi można swobodnie zastąpić innymi grzybami, które macie pod ręką lub ulubionymi grzybami: kurkami, borowikami, podgrzybkami itd.
Gotowanie polenta. Mleko można dowolnie zastąpić wodą lub bulionem naturalnym. Więcej wyobraźni - więcej smaku!
Odżywianie. Aby uzyskać bardziej wartościowe pod względem odżywczym danie, wybierz polenta razową.