Polenta - kremowa kaszka kukurydziana

2023-01-06 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Polenta - kremowa kaszka kukurydziana
Nadaje się zarówno na obiad jak i na śniadanie - co? To polenta (kremowa kaszka kukurydziana) z duszonymi grzybami i jajkiem gotowanym bez skorupki! Jest naprawdę bardzo pożywna, sycąca i smaczna. I to jest to, czego potrzebujesz na szybki, codzienny posiłek. Oczywiście kaszę można zjeść samą, ale ja pokażę Wam jak zrobić ją z dodatkowymi dodatkami, które uwielbiam.

W przeciwieństwie do innych rodzajów kasz, polenta dopiero bardzo powoli trafia do naszych kuchni i żołądków. I choć daleko jej do nowego odkrycia, to jest raczej rzadkim gościem na stole każdego z nas. Wyjaśnienie tego jest dość proste: polenta jest w większości przypadków wytwarzana z kukurydzy. Jak zapewne wiecie, kukurydza nie może pochwalić się takimi samymi dobroczynnymi właściwościami jak np. gryka. Zboże to nie jest jednak kaloryczne, a przygotowane jako dodatek do potraw może bardzo urozmaicić naszą dietę. Zwłaszcza, że podobnie jak w innych kaszach, w ziemniakach kukurydzianych można znaleźć dobre węglowodany, które pomagają dłużej pozostać sytym.

Skąd wzięła się polenta? Należy chyba wspomnieć, że jest to kolejny wynalazek kuchni włoskiej, sięgający czasów starożytnego Rzymu. Oczywiście w tamtych czasach polenta robiono z pszenicy, orkiszu czy nawet ciecierzycy. Dopiero znacznie później polenta kukurydziana stała się popularna i jest spożywana do dziś. W prawdziwym włoskim daniu kasza jest gotowana w mleku lub wodzie. Kaszka jest aromatyzowana twardym serem i masłem.

Do wykonania tego przepisu chcielibyśmy zachęcić również Was. Dopiero oprócz tego wszystkiego, kasza jest doprawiona smażonymi brązowymi grzybami i grzybami eringi, a także ugotowanym bez skorupki jajkiem. Smak jest fantastyczny!

Grzyby. Pieczarki i grzyby eringi można swobodnie zastąpić innymi grzybami, które macie pod ręką lub ulubionymi grzybami: kurkami, borowikami, podgrzybkami itd.

Gotowanie polenta. Mleko można dowolnie zastąpić wodą lub bulionem naturalnym. Więcej wyobraźni - więcej smaku!

Odżywianie. Aby uzyskać bardziej wartościowe pod względem odżywczym danie, wybierz polenta razową.

Składniki

    Polenta:
    • Mleko: 200 gramów
    • woda: 200 gramów
    • kasza polenta: 200 gramów
    • Parmezan: 50 gramów
    • masło: 250 gramów
    • sól: szczypta
    Do smażonych grzybów:
    • Grzyby brunatne: 100 gramów
    • Grzyby japońskie Eringa: 100 gramów
    • Masło: 20 gramów (+ 10 gramów zimnego masła do bulionu)
    • Woda: 25 gramów
    • sól
    • pieprz
    • świeże oregano: 1 gałązka
    • świeża szałwia: 1 gałązka
    • olej: 1 łyżka stołowa
    Dla jaj gotowanych bez skorupek:
    • Jaja: 2 średniej wielkości
    • ocet jabłkowy: 40 gramów (lub biały ocet winny)
    • Garnek z 1 litrem wrzącej wody
    Do podawania:
    • siekana szałwia
    • liście oregano

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Polenta: Mleko i wodę umieścić w rondlu i dodać dobrą szczyptę soli.
  2. 2. Gdy mleko się zagotuje, zdejmij garnek z ognia i dodaj polenta, ciągle mieszając. Następnie postawić garnek z powrotem na ogniu, zmniejszyć go do niskiego i ciągle mieszać.
  3. 3. Dodać drobno starty parmezan. Mieszaj.
  4. 4. Kaszę gotować, aż zacznie bulgotać i lekko się gotować. Następnie zdjąć z ognia i wymieszać z masłem.
  5. 5. Smażone pieczarki: Pieczarki pokroić w plasterki.
  6. 6. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i dodaj pokrojone grzyby. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Na patelnię dodaj również świeże oregano i gałązki szałwii. Wszystko gotować na dużym ogniu.
  7. 7. Po zrumienieniu się grzybów dodaj 20 g masła. Smażyć wszystko przez około 1 minutę. Następnie wyjmij grzyby, pozostawiając płyn na patelni i odstaw do osobnej miski.
  8. 8. Na patelnię z pozostałym płynem dodaj 25 gramów wody i doprowadź do wrzenia. Dodajemy 10 gramów zimnego masła i mieszamy. Doprawić solą. Dzięki temu uzyskasz łatwy w przygotowaniu bulion grzybowy, który doda potrawie wiele smaku.
  9. 9. Jajko gotowane bez skorupki: Zagotować wodę z octem.
  10. 10. Zmniejszyć ogień, aby zminimalizować bulgotanie gotującej się wody. Następnie ostrożnie wrzuć jajka bez skorupki.
  11. 11. Gotować przez dwie do dwóch i pół minuty. Po wyjęciu z garnka odsączamy jajka na papierowym ręczniku.
  12. 12. Serwowanie: Umieść polenta w głębszym talerzu lub misce. Na wierzchu ułożyć podsmażone grzyby i ugotowane jajko. Wszystko skropić bulionem grzybowym i posypać posiekanymi ziołami. Smacznego!
  13. 13. Wskazówka: Ponieważ kasza dość szybko twardnieje i bardzo chcesz zjeść danie, gdy jest jeszcze gorące, warto najpierw przygotować grzyby. Następnie zacznij gotować kaszę polenta i pod koniec gotowania zacznij przygotowywać jajka do gotowania.
  14. 14. Tip: Możesz również ugotować i ostudzić jajka przed czasem, tylko upewnij się, że delikatnie podgrzejesz je w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie przez około minutę przed podaniem.
Kasza gryczana z warzywami, fasolą i serem
(1)