Kasza gryczana z warzywami, fasolą i serem

2022-01-26 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Kasza gryczana z warzywami, fasolą i serem
Lubię prostotę i wykorzystanie resztek jakkolwiek by to brzmiało. Dlatego u mnie zawsze pod ręką znajduje się kasza gryczana, owsiana lub ryż. Taka kasza gryczana z warzywami, fasolą i serem jest wspaniałym daniem, gdy nie chcesz wcale mięsa lub po prostu chcesz lżejszego jedzenia. To niezwykle obfity i pożywny pomysł na lunch, który lubi prawie każdy.

Sama ugotowałam fasolę, ale mogę tu też użyć moich ulubionych fasolek w puszkach. Możesz ich używa więcej, bo układam je według swoich upodobań, a Ty możesz włożyć ich tyle, ile chcesz - mniej więcej. :)

Do przygotowania sosu użyłam przecieru pomidorowego. Nie zawiera absolutnie żadnych zbędnych dodatków, a smak jest w sam raz dla tego dania z kaszy gryczanej. Zapraszam, dzisiaj domowa, smaczna i zdrowa kasza gryczana z fasolą oraz serem.:)

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • gotowana biała fasola: 130 gramów (na pół puszki konserw)
    • kasza gryczana: dwie trzecie szklanki (1,5 szklanki gotowanej)
    • cukinia: 1 mała (drobno posiekana)
    • czerwona papryka: 1 (drobno posiekana)
    • marchewka: 1 (drobno posiekana)
    • cebula: 0,5 (drobno posiekana)
    • czosnek: 1 ząbek (posiekany)
    • olej do smażenia)
    • sok z limonki (odpowiednie są również cytryny)
    • przecier pomidorowe: 4-6 łyżek (passata pomidorowa)
    Do przyprawy:
    • suszona bazylia: 1 łyżeczka
    • posiekana świeża natka pietruszki: 1-2 łyżki
    • sól
    • pieprz
    Będziesz także potrzebował:
    • kruszony grecki ser sałatkowy

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw gotujemy kaszę gryczaną.
  2. 2. Rozgrzej olej na patelni.
  3. Reklama
  4. 3. Dodaj cebulę i marchewkę. Smaż na średnim ogniu przez około 5-6 minut, aż marchewki zmiękną.
  5. 4. Następnie dodaj papryki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną. Jeśli się zamiesza, możesz dodać trochę wody.
  6. 5. Następnie dodajemy cukinię i czosnek. Smaż przez kolejne 1-2 minuty.
  7. 6. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, fasolę, przyprawy i przecier pomidorowy. Gotujmy przez kilka minut.
  8. 7. Dodaj sok z limonki.
  9. 8. Posyp greckim serem i podawaj! Polecam.
  10. kasza gryczana z warzywami, fasolą i serem
Kasza gryczana z warzywami, fasolą i serem
Polenta - kremowa kaszka kukurydziana
(1)