Pieczona w piekarniku razowa owsianka z marchewką, orzechami laskowymi i kokosem

2022-12-12 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pieczona w piekarniku razowa owsianka z marchewką, orzechami laskowymi i kokosem
Jest weekendowy poranek, chciałabym się wyspać, ale mój umysł od środy buszuje w pomysłach na to śniadanie - razowa owsianka zapiekana w piekarniku. Zwłaszcza, gdy nie mogę się nigdzie spieszyć.

Jednak wspaniałe w tym daniu jest to, że składniki można przygotować wcześniej i po prostu wstawić rano do piekarnika - pół godziny i gorące, pyszne śniadanie dla całej rodziny jest na stole. Na plus należy zaliczyć to, że w całym domu pachnie fantastycznymi aromatami, a do tego świetnie sprawdza się jako przekąska czy obiad. Nie czekam więc dłużej - dzielę się fantastycznym przepisem, który możecie przygotować na weekendowe (i nie tylko) śniadanie!

Składniki

    • Płatki owsiane razowe: 300 gramów
    • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka (5 mililitrów)
    • Cynamon: 1 czubata łyżeczka (5 mililitrów)
    • gałka muszkatołowa: ćwierć łyżeczki
    • imbir w proszku: 0,5 łyżeczki
    • Goździki: ćwierć łyżeczki
    • sól: 0,5 łyżeczki
    • Cukier brązowy: 0,5 łyżeczki
    • wiórki kokosowe: 50 gramów (0,5 filiżanki)
    • ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka (lub cukier)
    • Jaja: 1
    • Miód: 50 gramów
    • Roztopiony olej kokosowy: 40 gramów (3 łyżki stołowe; można zastąpić masłem)
    • drobno starta marchew: 200 gramów (~3 małe marchewki)
    • mleko kokosowe: 500 mililitrów (można zastąpić zwykłym lub dowolnym mlekiem orzechowym)
    • prażone i posiekane orzechy laskowe: 50 gramów
    • jeżyny: kilka garści (nie są konieczne)
    Na polewę:
    • płatki migdałowe: 50 gramów
    • kokos: 50 gramów
    • masło: 30 gramów
    • Miód: 40 gramów
    • Cukier brązowy: 0,5 łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw w misce wymieszaj ze sobą płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, cynamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową, ekstrakt/cukier waniliowy, wiórki kokosowe, sól i brązowy cukier.
  2. 2. Następnie wbijamy jajko do suchej masy, dodajemy miód, olej kokosowy i mleko i wszystko razem mieszamy ręcznie.
  3. 3. Następnie dodaj marchew, orzechy laskowe i jeżyny. Delikatnie wymieszać.
  4. 4. Przygotowane "ciasto" umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia (około 20x20 centymetrów).
  5. 5. Crumb topping: Roztopić masło. Wymieszać z miodem i cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i plasterki migdałów. Wszystko razem wymieszać, aby miód i masło były równomiernie rozprowadzone.
  6. 6. Okruchy rozsypać równomiernie na "ciasto" owsiane.
  7. 7. Kaszę owsianą pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego!