Kasza gryczana ze skwarkami i cebulą (nie trzeba gotować)

2023-04-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kasza gryczana ze skwarkami i cebulą (nie trzeba gotować)
Gryka jest jednym z najzdrowszych zbóż, nie tylko dostarcza energii, ale także pomaga osobom z problemami trawiennymi, nadwagą, cholesterolem, ciśnieniem krwi itp. Te małe ziarenka zawierają wiele witamin i innych niezbędnych dla organizmu substancji. Jeśli więc nie używacie gryki w swojej codziennej diecie, proponuję zacząć. Dania z gryki są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Ma nieco inny smak niż inne zboża, ale tak jak w przypadku innych zbóż, można z nią przyrządzić wiele różnych potraw. 🙂 

Jednym z najprostszych dań z kuchni litewskiej jest gryka ze skwarkami i cebulą. Zazwyczaj gotuję grykę, ale tym razem po prostu napęczniałam ją w wodzie. Smak jest dokładnie taki sam jak gotowanej gryki, tylko trzeba trochę poczekać aż napęcznieje. 

Składniki

    • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (~250 ml)
    • 2 szklanki zimnej wody
    • ~80-100 g boczku wędzonego na zimno
    • 1 średnia cebula
    • sól, czarny pieprz
    • olej słonecznikowy do gotowania

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Grykę przełożyć do miski, zalać wodą i wymieszać.
  2. 2. Zostawić do napęcznienia na ~2 h, aż gryka wchłonie całą wodę. Możesz też przełożyć grykę na sito i wcześniej przepłukać ją w zimnej wodzie. Ewentualnie można zostawić grykę na noc do napęcznienia.
  3. 3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzać odrobinę oleju.
  4. 4. Boczek posiekać, dodać na patelnię i smażyć przez kilka minut.
  5. 5. Cebulę obrać i posiekać, dodać na patelnię z boczkiem, wymieszać i smażyć, aż cebula będzie miękka i zrumieniona.
  6. 6. Następnie wszystko wymieszać z kaszą gryczaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Kasza gryczana ze skwarkami i cebulą (nie trzeba gotować)
Polenta - kremowa kaszka kukurydziana
(1)