Pieczona w piekarniku owsianka z borówkami i przecierem jabłkowym

2022-12-11 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pieczona w piekarniku owsianka z borówkami i przecierem jabłkowym
Owsianka zapiekana w piekarniku nie tylko zaspokoi głód, ale i napełni duszę przytulnym ciepłem. Smaki borówek, jabłek, płatków owsianych i cynamonu są naprawdę proste, ale znajome, a to sprawia, że jest to bardzo odpowiednie śniadanie. Powierzchnia kaszy podczas pieczenia karmelizuje się i staje się chrupiąca, natomiast sama kasza pozostaje miękka, gładka i kremowa. Rzeczywiście bardzo smaczne.

Wystarczy podać i zjeść jeszcze ciepłe. Można podawać z jogurtem, odrobiną mleka lub syropem klonowym. Taką kaszę mogłabym jeść ustami niemal codziennie. Muszę przyznać, że ostatnio tak właśnie robię. Jest prosta, ale bardzo dobra, naprawdę bardzo dobra kasza. A jak pachnie w domu podczas gotowania... Naprawdę polecam zrobić go już dziś!!!:)

Składniki

    • Płatki owsiane: 2 filiżanki
    • sól: ćwierć łyżeczki
    • cynamon: 1 łyżeczka
    • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    • Jaja: 1 duże
    • Mleko: 1,5 szklanki
    • słodki sos jabłkowy: 0,5 filiżanki
    • Neutralny olej smakowy: 2 łyżki stołowe
    • Borówki: 1 filiżanka (jeśli są mrożone, nie rozmrażać)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw w misce wymieszaj płatki owsiane, sól, cynamon i proszek do pieczenia.
  2. 2. W innej misce lekko ubij jajko, mleko, applesauce i olej.
  3. 3. Następnie dodaj miksturę do suchej mieszanki i dobrze wymieszaj.
  4. 4. Następnie delikatnie złożyć w borówki.
  5. 5. Rozgrzej piekarnik do 185 stopni.
  6. 6. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i wsypujemy płatki owsiane.
  7. 7. Piecz przez około 35-45 minut, aż powierzchnia kaszy będzie ładnie zrumieniona. Smacznego!
Pieczona w piekarniku owsianka z borówkami i przecierem jabłkowym
Kasza gryczana z warzywami, fasolą i serem
(1)