Kasza gryczana z warzywami w powolnej kuchence

2020-05-12 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kasza gryczana z warzywami w powolnej kuchence
Gryka jest mistrzem wśród zbóż w częstotliwości gotowania. Każdy wie, jak zdrowe i pożywne. Zarówno dzieci, jak i dorośli je uwielbiają i jedzą. Istnieje coraz więcej sposobów gotowania gryki każdego dnia. Jest gotowany, pieczony, robione z niego kotlety, smażyć naleśniki, pieczony chleb i tak dalej.

Dziś przygotowujemy bardzo proste, ale smaczne i zdrowe danie - kaszą gryczaną z warzywami w powolnym naczyniu. Ostatnio w tym cudownym kotle zboża są coraz bardziej gotowane. Nawet dla niezbyt wykwalifikowanej gospodyni domowej, która robiła owsiankę grudką, garnek na garnki ugotuje ją ostro i smacznie. To znacznie ułatwia pracę i oszczędza czas.

Składniki

    • kasza gryczana: 1 paczka
    • cebula: 1
    • olej roślinny: 1 łyżka
    • warzywa mrożone: 400 gram
    • sól: do smaku
    • zmielony czarny pieprz: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Użyłem zestawu mrożonych warzyw, a mianowicie: marchewki, słodkiej papryki, cukinii, zielonego groszku, zielonej fasoli, pomidora. Teraz nie jest pora roku, więc często przygotowuję potrawy z takich mrożonych mieszanek warzywnych. Są znacznie zdrowsze niż warzywa, które można kupić zimą w supermarketach. Ważne jest, aby zostały zamrożone w sezonie, kiedy było tylko z ogrodu, a gdy szybko zamrożone, prawie nie tracą swoich właściwości. Jeśli zamierzasz gotować grykę zgodnie z tym przepisem w okresie lato-jesień, to oczywiście używaj świeżych warzyw.
  2. przygotowane składniki na kaszę gryczaną z warzywami
  3. 2. Wlej olej roślinny do miski i dodaj drobno posiekaną cebulę. Ustaw go w powolnej kuchence, włącz: tryb - „Smażenie”, czas gotowania - 10 minut. Smażymy cebulę przez 3-4 minuty z otwartą pokrywką.
  4. smażymy posiekaną cebulę
  5. 3. Warzywa nie muszą być rozmrażane. Wystarczy po prostu przepłukać je pod bieżącą wodą i wrzucić na sito, aby szklanka była nadmiarem wody.
  6. rozmrażamy warzywa mrożone
  7. 4. Sortuj i płucz grykę. Pozwól, aby cały płyn spłynął.
  8. płuczemy grykę
  9. 5. Dodaj warzywa do cebuli. Smaż przez kolejne 5-7 minut, aż program się zakończy. Następnie dodaj grykę, sól i pieprz do smaku.
  10. dodajemy warzywa, grykę i przeprawy
  11. 6. Wlej przegotowaną wodę do miski. Zainstalować program „Owsianka” i gotować grykę z warzywami do momentu usłyszenia sygnału. Moja wolnowar gotuje w tym trybie przez 20 minut.
  12. 7. Po zakończeniu programu multicooker przechodzi do trybu „Ogrzewanie”. Pozostaw owsiankę, aby marnować na kolejne 10-15 minut.
  13. wlewamy wodę i gotujemy
  14. 8. Podawaj jako samodzielne danie lub przystawka. W razie potrzeby gotowaną kaszą gryczaną z warzywami można doprawić masłem.
  15. przygotowana kasza gryczana z warzywami
  16. 9. Jeśli nie masz czasu ani chęci, nie musisz wstępnie smażyć cebuli i innych warzyw. Możesz włożyć do miski wszystkie niezbędne składniki, dodać wodę i gotować natychmiast w trybie „Owsianka”. Okaże się również pyszny.
Chili sin carne - wegetariańska wersja
(1)
Kapusta pekińska duszona na maśle z jarzynami
(1)
Sałatka z komosą ryżową, pieczonym batatem i serkiem capri
(1)
Chicago Deep Dish Pizza - wegetariańska pizza typu deep dish bez mięsa
(1)
Makaron orzo wege - z ciecierzycą, cukinią i szpinakiem
(1)
Fit sałatka z pieczonej dyni
(1)
Kotlety jajeczne z kalafiorem
(1)
Buraczki tarte na drobnych oczkach
(1)