Croissanty z gotowego drożdżowego ciasta

2020-08-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Croissanty z gotowego drożdżowego ciasta
Minimalne produkty i wysiłek - maksymalny smak i przyjemność! Jeśli chcesz czegoś smacznego, ale nie masz czasu i ochoty na długie bałaganie w kuchni, ten przepis przychodzi z pomocą. Bardzo wygodnie jest używać gotowego ciasta - rozwałkować, włożyć nadzienie - i wstawić do piekarnika. A teraz rozpieszczasz się pysznym rogalikiem!

Składniki

    • ciasto drożdżowe francuskie: 500 gram
    • dżem: 3 stołowe łyżki
    • mąka: 2 stołowe łyżki
    • jajka: 1 szt
    • cukier puder: 1 stołowa łyżka 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj jedzenie na rogaliki. Wyjąć ciasto z zamrażarki i rozmrozić. Najlepiej zrobić to w komorze chłodziarki, gdzie będzie się rozmrażać powoli i bez utraty jakości. Tylko z czasem zajmuje to więcej czasu. Lepiej jest wziąć gruby dżem, płyn może wyciekać podczas pieczenia.
  2. składniki na croissanty z drożdżowego ciasta
  3. 2. Posyp powierzchnię roboczą mąką, wyłóż na nią ciasto. Zacznij delikatnie zwijać w różnych kierunkach. Natychmiast zrozumiesz, w którym kierunku toczy się lepiej. Zacznij się w nim wtaczać, aby mniej uszkodzić strukturę warstwy. Generalnie nie zaleca się dotykania ciasta francuskiego wałkiem do ciasta, ale w tym przepisie ważne jest właśnie cienkie zawijanie. Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
  4. rozwałkowane ciasto
  5. 3. Najpierw podziel powstały prostokąt na trzy równe części, a następnie wytnij każdą z nich po przekątnej. Jedna warstwa ciasta utworzy 6 trójkątów. Zrób małe nacięcie u podstawy każdego trójkąta, aby uformować rogaliki w kształcie bajgla.
  6. dzielimy ciasto na trójkąty
  7. 4. Umieść łyżkę dżemu w podstawie wykroju.
  8. umieszczamy dżem na cieście
  9. 5. Zrobić jedną rolkę ciasta, lekko zginając końce do siebie. Tutaj przydaje się cięcie. Lekko docisnąć do ciasta, ograniczając nadzienie.
  10. zakręcamy rolkę
  11. 6. Kontynuuj wałkowanie ciasta, cały czas lekko zaginając końce, aby uzyskać zakrzywiony bajgiel.
  12. zakręcamy końce
  13. 7. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub specjalną matą teflonową. Ułóż na nim rogaliki, pamiętaj o pozostawieniu między nimi odstępu, ponieważ ciasto będzie rosło podczas pieczenia. Z dwóch warstw ciasta mam 12 sztuk. Blacha do pieczenia o wymiarach 30 * 40 cm.
  14. uformowane croissanty
  15. 8. Przykryj blachę ręcznikiem i odpocznij przez około 10 minut. Następnie posmaruj każdy bajgiel ubitym jajkiem. Jajko dobrze wstrząśnij widelcem. Najwygodniej jest smarować silikonową szczoteczką.
  16. smarujemy croissanty jajkiem
  17. 9. Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C, tryb góra-dół, około 20 minut. Szukaj gotowości w wyglądzie, powinny dobrze rosnąć i brązowieć. Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.
  18. 10. Pyszne i szybkie rogaliki! Teraz zawsze mam na stanie opakowanie ciasta.
  19. 11. Jako nadzienia można użyć kawałków czekolady, orzechów, suszonych owoców, jagód lub owoców. Lub możesz upiec bez nadzienia. Smacznego !
  20. upieczone croissanty


Croissanty z gotowego drożdżowego ciasta
Croissanty z gotowego drożdżowego ciasta
Rolada śmietankowa z borówkami
(1)
Chlebek bananowy bez cukru
(1)
Truskawkowe tiramisu z mascarpone
(1)
Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Kruszonką
(1)
Kopiec kreta w wersji rodzinnej
(1)
Lody miętowe z kawałkami czekolady
(1)
Sernik Dyniowy
(1)