Przecier rabarbarowy - dżem z nasionami chia

2023-05-22 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Przecier rabarbarowy - dżem z nasionami chia
Jestem wielką fanką nasion chia, czyli szałwii hiszpańskiej, ale ta nazwa jest dla mnie za długa, nazwijmy je po prostu chia. Wszyscy teraz mówią o tych nasionach i wszyscy już o nich wiedzą. A jeśli nie wiesz, poznaj je - to bardzo dobre nasiona, o wiele bardziej odżywcze niż większość owoców, warzyw, nasion i zbóż, a szczególnie bogate w wapń i kwasy omega-3. Jest zdrowa do jedzenia, ale ja też bardzo ją lubię i można z niej robić różne ciekawe rzeczy. Dziś możesz wykorzystać nasiona chia do przygotowania orzeźwiającego puree z rabarbaru, które jest nie tylko wzbogacone o składniki odżywcze z nasion chia, ale także całkowicie bez cukru. Jako słodzika użyłam miodu, ale można też użyć syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika.

Składniki

    • Łodygi rabarbaru: 0,5 kg
    • Miód: 4 łyżki stołowe
    • Nasiona chia (szałwia hiszpańska): 2 łyżki stołowe

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw obierz rabarbar i pokrój go na małe kawałki.
  2. 2. W małym rondelku wymieszaj rabarbar i miód.
  3. 3. Dusić, aż kawałki rabarbaru będą prawie pokryte płynem.
  4. 4. Dodaj nasiona chia i gotuj, aż kawałki rabarbaru całkowicie się rozpadną.
  5. 5. Lubimy to puree na śniadanie z twarożkiem, ryżem lub owsianką. Puree można przechowywać w lodówce przez około tydzień, jeśli nie zostanie wcześniej zjedzone.
  6. Przecier rabarbarowy z nasionami chia
Mus mandarynkowy w pucharku
(1)
Miękkie chrusty na kefirze
(2)
Kuleczki z płatków owsianych
(1)
Brownie z solonym karmelem i orzechami
(4)
Mini serniczki maliowe z winną galaretką
(1)