1. Pokrój obraną dynię na plasterki i ułóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włóż blachę do pieczenia z dynią i piecz przez około 40 minut, aż dynia stanie się miękka i będzie łatwa do przebicia widelcem.
2. Umieść upieczoną dynię w misce kombajnu i przewiń do jednolitej masy za pomocą dyszy „metalowy nóż”.
Reklama
3. Wytnij skórkę z pomarańczy, połącz z dynią w rondlu. Wyciśnij sok pomarańczowy i dodaj cukier.
4. Poczekaj, aż cukier się rozpuści i gotuj dżem przez 30 minut. Jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną konsystencję, możesz dodać sok pomarańczowy.
5. Po ugotowaniu możesz zwinąć dżem, ale ja po prostu gotuję go rano na herbatę na naleśniki lub naleśniki. Smacznego!