Rozetki (Rosettes) - chrupiące i słodkie ciasteczka
Rozetki (Rosettes) - chrupiące i słodkie ciasteczka
2021-12-19
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
To jak prawdziwy smak z dzieciństwa… Bardzo dobrze pamiętam, o ile bardziej mama upiekła dla mnie te chrupiące, rozpływające się w ustach słodkie ciasteczka. :)
Pieką się bardzo szybko, ale jeszcze szybciej je się je. Spróbuj!
Składniki
jajka: 2
cukier: 1-1,5 łyżki stołowej
sól: 1/4 łyżeczki
mleko: 1 szklanka (1 szklanka - 220 mililitrów)
mąka: 1,5 szklanki
zapachy wanilii
olej: do smażenia
cukier puder (do podania)
Wykonanie przepisu
1. Przede wszystkim ubijamy jajka, cukier, sól, mleko (wolimy grubsze), mąkę, zapachy do jednorodnej masy. Można to zrobić w koktajlu lub trzepaczki. Stanie się nieco grubsze niż odlewane ciasto. Ważne jest, aby masa była jednorodna, bez ziaren mąki.
2. Ciasto pozostawiamy na około 20 minut.
3. Podgrzewamy olej w rondlu lub na patelni.
4. Zanurzamy narzędzie rosette'ms w oleju, aby je podgrzać. Moczymy 3/4 dyszy w cieście (nie moczyć całej dyszy, ponieważ herbatnik nie odbije się od dyszy) i do podgrzanego oleju.
5. Po kilku sekundach ciasto odbija się od formy, pieczemy jeszcze przez około 20-30 sekund.
6. Wyciągamy go na papierowym ręczniku.
7. Posypujemy odchwaszczone rozety cukrem w proszku i można je skosztować! Smakujemy!
8. Wskazówka: Jeśli ciasto jest zbyt gęste, aby je zdobyć, dodajemy kilka łyżek mleka, jeśli dodamy kilka łyżek mąki przez płyn. Osobiście byłem doskonały z tymi ilościami składników i nie musiałem wkładać niczego innego.
9. Polecenie: Więcej przepisów na ciastka można znaleźć n: Ciastka.