Proste, smaczne i przytulne pierwsze danie na domowy obiad. Zupa z jęczmienia perłowego na bulionie z kurczaka urozmaici menu główne. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Składniki
udko z kurczaka (duże): 1
ziemniak: 6
kasza jęczmienna: 1 garść
marchewki: 1
cebule: 1
sól: do smaku
czarny pieprz: do smaku
liść laurowy: 1
olej roślinny: 3 łyżki
zieloni: do smaku i pożądania
Wykonanie przepisu
1. Gotuj bulion z kurczaka. Dodaj soli. Dodaj garść umytego jęczmienia perłowego. Zdejmij pokrywkę, ostudź i oddziel mięso od kości.
2. Gdy jęczmień jest już prawie gotowy, dodaj pokrojone ziemniaki. Dodaj mięso z kurczaka.
3. Posiekaj cebulę i marchewkę. Dusimy w oleju roślinnym.
4. Dodaj zupę do zupy, pieprz, włóż liść laurowy. Gotuj przez kilka minut.